top of page

Píšu, píšeš, píšeme ~ Diář 2021 ~ 14. týden

EGO – téma čtrnáctého týdne bude o . Tolik o egu bylo sepsáno, že si ráda propůjčím citace, na které jsem narazila. Bude jimi prošpikovaný celý text.

Není větší tragédie, než pečlivě stoupat po žebříku úspěchu, abys nahoře zjistil, že je opřený o nesprávnou zeď.

Víte přesně, kam chcete, nebo jste věčný hledač?

Ego mám a vím, že chci žít v historických městech světa, rok co rok jinde. V blízkosti moře. Hledat inspiraci a učit se o tamním světě. Ne směrem na východ. Říkám to pořád.

Když toužíte po lepší židli, řekni si o ní. Řekni to nahlas!

Skladbu, kterou jsem vybrala do tématického videa EGO JOURNEY považuji za heroický kousek hodný obdivu. Z trumpety se valí rychlá věc, která absolutně nejde odezpívat. Můj muž, vystudovaný dechař na trubku tvrdí, že je to jen běžné cvičení. Nedělá ramínka, slyšela jsem ho tuto skladbu nejednou zahrát. Je borec. Jakožto můj editor, nevím, zda tuto pasáž nevyškrtne. Uvidíte. Zde komplet live skladba Point G od Electro Deluxe Big Band. Stojí za to.

 

Člověk EGOISTICKÝ – zčásti, nebo zcela opomíjí jiné dění, problémy ostatních, nevnímá své okolí. Bývá příliš zahleděný sám do sebe, což nejvíce pociťují jeho blízcí. Lásku a pozornost, kterou mu dávají, dostávají zpět ve formě předstírání, manipulace, opovržení, výčitek, nároků, ponižování, využívání. Přehnaný egoista není snadno identifikovatelný. Zná fráze a kličky, kterými vzbuzuje v druhých dojem pozorného, milého, laskavého a citlivého člověka s jen větší sebedůvěrou, náročností či jinakostí. No potěš.

Nedostatečné ego nám ze života udělá smutné přežívání v domácím vězení vlastní nepatřičnosti. Přebujelé ego nás pošle do závodu, který nelze vyhrát.
 

Jsme součástí reality, která dalece přesahuje všechny naše představy o ní. Jde o tajemství, kterému nelze než uvěřit – pochopit se nedá.


Například taková číslovka 673 je v tomto týdnu skloňovaná s UK. Nepředstavitelných 673 let slaví Univerzita Karlova. Díky Karle! Happy Birthday. Vzdělanost musí vzrůstat a s ní i kultivovanost.

Fotky vznikly ještě před pandemií, na konci února roku 2020 při příležitosti unikátní akce: Videomapping na budově Karolina.

 

Frank Sinatra byl údajně prvním umělcem, který zažil skutečné šílenství fanynek. Některé byly dokonce schopny na lopatách odnášet jeho stopy ve sněhu, aby si je mohly dát do mrazáku. Tam zrovna tropické ovoce papaya nepatří, to radši usušit. Proč papája? Mám s ní sinatrovské video a taky má spoustu vitamínů a minerálů. Zralejší je šťavnaté a krásně zabarvené, i když někomu možná nesedne mírný zápach, což způsobuje enzym papain.

Fly Me to the Moon

Let Me Play among the Stars

Let Me See what Spring is like on

Jupiter and Mars..

 

Zkratka YSL nese jméno francouzského návrháře jménem Yves Sant Laurent. V jednadvaceti letech se stal nejmladším módním návrhářem haute couture ve světě. Jeho módu ulice – černé roláky, kožené bundy, kalhoty a holínky, známe všichni a všichni ji rádi nosíme dodnes.


Sám návrhář je jednoznačným králem kontroverzní reklamy. V sedmdesátých letech představil svůj první pánský parfém s názvem YSL. Reklamní kampaň způsobila obrovský skandál, protože na fotografiích pózoval nahý Saint Laurent s flakonem zakrývajícím jeho přirození. Že byl prý plachý? Vidím, že šel doslova s kůží na trh a to chce pořádné ego!

Na horních příčkách žebříku není nikdy tlačenice.

Dámský parfém Opium pouze pohoršil díky drogově orientovanému názvu. Však pánský parfém – sedmý v řadě – s názvem M7 způsobil po roce 2000 obdobný skandál jako Laurentův první. Na fotografiích v reklamní kampani se objevilo nahé tělo francouzského mistra Evropy v juduSamuela de Cubbera – avšak flakon jeho přirození nezakrýval.


Z dekorativní kosmetiky YSL to byla rtěnka mého těhotenství. Barvou i vůní. Tehdy šlo o EGO úplně nejvíc v životě, pro mne nezapomenutelná voňavá fuchsiová vzpomínka. Malinový lesk přišel až později. Lesk na rtech působí skvěle na focení, jinak pusu máte jak gumovou a i při mírném vánku se vám na ni lepí vlasy.

Se správnými lidmi se hodnota štěstí násobí.
 

Zemřel manžel královny Alžběty II. britský princ Philip. Svérázný aristokrat a vévoda z Edinburghu by letos 10. června oslavil stovku. Jeho královská výsost odešla v míru na hradě Windsor. Sňatek Alžběty a Philipa je nejdelší v historii britských monarchů a podle serveru BBC patří Philipovi titul nejdéle sloužící královský choť.


Než dojdeme osvícení, je dobré si uvědomit, že vůbec nějaké ego máme a že námi může nekontrolovatelně zmítat, nebo si mile ochočené příst u našich nohou a občas jen tak vystrčit drápek, to pro jistotu, než všichni do toho Ráje bez ega jednou společně dorazíme.

 

Děkujeme za odeslání!

bottom of page