top of page

Píšu, píšeš, píšeme ~ Diář 2021 ~ 11. týden

Melancholie. Nálady. Dekadence. Pud.

Nemůžu říct, že by se mnou tato slova nerezonovala. Jakmile se snažím dělat, že nic takového se mne netýká, je to vždycky o to větší nářez. Raději následuji svůj vnitřní pud..

Dokud se máte na co vymlouvat, jde to. Ovšem pravda se ukáže v okamžiku, kdy smutné nálady nezmizí ani pak, když už máte jakože "vše potřebné k žití".

Odmala si připadám jako v čekárně.
 

V tomto týdnu prší, sněží, svítí slunce.. vzpomínám na hlášku jednoho tatínka, který svým malým dětem v dešti na trhu (bez deštníku a pláštěnek) povídal, že počasí je jen otázkou mysli. V tomto týdnu slavíme vlněnou svatbu. Chtěla jsem, aby nás oddal někdo, koho znám, kdo zná nás a komu věřím. Byla to ovšem úřední svatba a byla dekadentní. Úřad je úřad, to není žádný holubník! Ano, před sedmi lety, v sobotu 15.3.2014, jsme se upsali úředníkovi. Tehdejšímu starostovi jménem Bohumil Zoufalík.

 

Melancholie označuje duševní stav zádumčivosti, trudnomyslnosti a nečinnosti, zpravidla bez zřejmého podnětu, píše pan Google. Knih o psychologii mám v knihovně mnoho, před lety jsem studovala Pražskou psychoterapeutickou fakultu. Než jsem si uvědomila, že všechny ty neduhy, o kterých se vedly na přednáškách diskuze, mám. Přinejmenším většinu. Utekla jsem po třech letech se slovy "nemusím mít všechno". A knihy psychologie byly časem v knihovně zatlačeny do pozadí romány typu Goetheho Utrpení mladého Werthera.

Vývoj chápání melancholie začíná v klasickém Řecku v 5. století př. n. l., kdy lékař a myslitel Hippokratés zformuloval teorii čtyř tělesných tekutin. Tvoří tzv. směs, jejíž poměr se projevuje v lidském temperamentu. Převaha černé žluči tak vytváří melancholika. Údajně mezi antické melancholiky patřil například Aristotelés, Bellerofontés, Héraklés, Sókratéš, či Platón. Melancholie úzce souvisí s šílenstvím, takže melancholik nahlédne do podstaty světa, získá pocit vlastní božskosti a zaplatí utrpením.

Nemysleme si, že jsme bozi, nebo budeme šílet.
 

Moje babička byla šílená do kabelek. Měla jich spousty. Visely na mosazných kličkách oken i klikách dveří v jejím bytě. Každá obsahovala zrcátko, rtěnku, kapesník a malé pisátko s kouskem papíru velikosti vizitky. Již nějakou dobu v tomtéž bytě žiju i s babiččinými kabelkami. Obdivuji vysokou eleganci těchto vintage handbags. Babička říkávala, že jsme s určitostí hraběnky a že když se "..budeš Andynko pěkně strojit, všechno na světě půjde."

 

Melancholie I je i název renesanční mědirytiny z roku 1514 od Albrechta Dürera. Je to pozoruhodné dílo. Symbolů zde najdeme dost.. netopýr, magický čtverec čísel, prostorový geometrický útvar, přesýpací hodiny, váhy, žebřík, kružítko.. jeden ze znaků svobodných zednářů. Zednářství je mravouka obalená v symbolech, řekl jistý velmistr Veliké lóže. Bratrstvo zednářů věří v princip stvořitele, Velkého architekta všehomíra. Proč ne? Ke kružítku i úhelníku mám odjakživa kladný vztah. Když písmeno G = Geometrie, narýsuji tak pěkné zítřky. Géčko se může vysvětlovat i jako Gnosis, neboli poznání. Trojúhelníkové frontony nad dveřmi hlavní Městské knihovny v Praze nesou zednářské symboly. A pilíře svobodného zednářství jsou: Svoboda, Rovnost, Bratrství, Tolerance a Humanita. Bratrstvo, sesterstvo.. volám po vyučování lidské důstojnosti do celého světa!!

 

Dále v tomto týdnu.. dcera zahájila v jazykové aplikaci Duolingo japonštinu. K tomu nemám naprosto co dodat.

 

Dekadence je popisována jako úpadek, intelektuální zemdlení, skepce vůči ubíjející všednosti, nebo fascinace smrtí a krásou. Má opět blízko k symbolismu. Proti představám o výchovném poslání umění, dekadence zdůrazňovala svébytnost umění, které ničemu jinému neslouží. Lartpourlartismus (z francouzského l'art pour l'art – umění pro umění), se stal jedním z hesel dekadence. K němu se upřímně hlásím. Umění, které nevyžadují nejširší vrstvy společnosti, umění pro umění.

Fantazie, rozum a intuice.. oblíbený trojlístek.
 

Nálada a energie vyvolaná hudbou, knihami nebo filmy? Přesně tak. Dánský film Druk / Chlast je o experimentu, jak nebýt nudný a inspirovat druhé. Závěrečnou scénu si určitě nenechte ujít. Takovou si představuju.

 

A ještě přidávám jeden voňavý tip: multifunkční suchý olej značky NUXE Paris. Je prostě lahodný! Sladkou hřejivou vůni tvoří květ pomerančovníku, magnólie, vanilky a dřevitých tónů. Pozor, způsobuje závislost!

 

Děkujeme za odeslání!

bottom of page