top of page

Píšu, píšeš, píšeme ~ Diář 2021 ~ 8. týden

Historie, víra, babička.

God Save the Queen mi poprvé zazpívala skupina Sex Pistols. Že je to popěvek z hymny Spojeného království mi unikalo. Byla jsem pankáč a nosila kanady. Tátův kožený parker mi přišlo záhodno zkrátit na minibundičku do pasu a na záda nastříkat sprejem velké Áčko v kroužku. Rudý sprej jsem kromě zdí použila ještě i na hnědé dámské kanady velikosti 38. Pod boty jsem vložila dvoustranu časopisu Svět motoru. Koberec v dětském pokojíčku u našich nese stopy spreje dodnes. Počmárané zdi jsou už ale ty tam.

Doháním vzdělání na Netflixu: The Crown. U sledování první série o Lilibet, jak britskou královnu rodina nazývala, mi začala alarmovat vizuální paměť. Při třetím díle jsem už nevydržela a našla jednu fotku. Fotku mojí babičky.

Vidím tu podobu sama?

Najdi pět rozdílů... Moje babička byla dělnicí za války i po ní. Nenosila nikdy korunu na hlavě. Byla jiného náboženského vyznání. Narodila se o půl roku dříve než Alžběta II. (to asi nelze uhádnout). Barvu očí mají ale skutečně totožnou. Když jsem o prázdninách u prarodičů pobývala, slýchávala jsem babičku odříkávat Otčenáš. Já pak taky vkleče v noci zkoušela své modlitby ..andělíčku můj strážníčku..

 

Anglikánská církev vznikla schizmatem s římskokatolickou církví vyvolaným Jindřichem VIII. Tudorem roku 1534. Anglický panovník zákonem o svrchovanosti odtrhnul anglickou církev od katolické, protože mu papež Klement VII. odmítl anulovat jeho manželství s Kateřinou Aragonskou. Jestli to dobře chápu, tak si Jindřich chtěl vzít novou ženu, vytvořil proto novou církev. Jak svrchované!


Beru si osobně, že výše zmiňovaný papež Klement VII., vlastním jménem Giulio di Giuliano de Medici se narodil 26. května, jako já. A jeho otec Giuliano de Medici se stal mým velkým oblíbencem. Loni jsem sledovala historický seriál Medici. Všem druhorozeným sláva! Zanechal na mne ohromný dojem, jakožto i celá medicejská seriálová rodinka.

Významně podporovali rozvoj renesanční Florencie, pravidelně se scházeli s umělci, malíři, sochaři, matematiky. Finančně pomáhali např. Boticellimu, Leonardu da Vincimu, Michelangelovi Buonarrotimu. Úctyhodné. Renesanční Itálie, za mne, vítězí, ale zpět do Anglie a raného středověku.

 

Odmala mi babička radila: ať ti hlavně netáhne na cemr! Kdyby tušila, co všechno nalítám v punkovém ustřiženém saku po tátovi. Ovšem anglosaxonský kostým, který jsem připravila k výuce dětí s velkou radostí, by určitě obstál a cemr zůstal pěkně v teple.


Ženy si kolem let 900–1100, v souladu s křesťanskými představami o zbožné cudnosti, zahalovaly hlavu závojem. Pod plachetkou osoba.. dcera mne nazvala jeptiškou a já vidím arabskou poušť a velbloudy.

 

Tudorovec Jindřich VIII. údajně miloval tmavý pudink, což byla masová pochoutka, krvavý prejt. Mimo britské ostrovy představuje pudink ale spíše sladké jídlo. U nás doma máme rádi klasiku: piškoty, sirup, ovoce, posypku a lahodný sladký krém vanilkové příchutě.

 

Jediné nejvyšší anglické hlavě církve královně Alžbětě II. fandím. Babičku, která žila prostý život ve spokojenosti a víře, obdivuji. Mé cesty se ubíraly směrem k církvi husitské, tímto ZDRAVÍM mou milou duchovní pastýřku farářku Mariku, ztělesnění laskavosti a krásy.. a i celý vyšehradský sbor.

S oblibou říkám, že mne k husitství přivedly Kapucky, ale první vzpomínka připadá na jednu pražskou základku. Třída ztichlá úžasem poslouchá, jak učitel dějepisu svým hlubokým hlasem zpívá husitský chorál Ktož jsú boží bojovníci a zákona jeho.. Byl jím Ladislav Špaček.

 

Středověk neskončil, středověk trvá... znělo vedle jiných pecek z Národního divadla ve více jak tříhodinovém pořadu Národ sobě, kultura tobě. Velké díky! Tolik skvělých duetů, dokonalé kombinace interpretů i působivá vystoupení zaštitoval z terasy Zlaté kapličky bůh umění Apollón a devět Múz. Vale!

 

Únorovou koláž zařazuji na závěr jako vzpomínku, byl to hezký měsíc.

 

Římskokatolický kněz a biolog Marek Orko Vácha na irozhlase v podcastu Vize z krize říká:

Být realistou znamená věřit v zázraky.

Věřím.

 

Děkujeme za odeslání!

bottom of page