top of page

Píšu, píšeš, píšeme ~ Diář 2021 ~ 12. týden

Lepší vládnout v pekle, než sloužit v nebi, píše John Milton ve Ztraceném ráji.

Peaky Blinders je seriál z roku 2013. Gangy z Birminghamu počeštěně. Sledovala jsem kdysi s Danielem Day Lewisem Gangy v New Yorku, moc dobrý. Evropská verze gangů mě dostala hudbou Australana Nicka Cavea and Bad Seeds, především excelentní titulní písní The Red Right Hand. Dvanáctý týden jedu v Man’s World. Video je delší kvůli skvělému remixu, autorem je DJ Rubén Coslada. Stal se mi pěkným kolovrátkem, smyčkou.

V klipu vedle pánských kšand, kožené vesty a čepice se safírovým náhrdelníkem hraje také lesklý kovový prvek s červeným nádechem, měděná tabatěrka na dlouhá tenká cigárka. Je z pražské Korunní Dobré trafiky, kam jezdívám za Lenkou.

 

Red Right Hand

Na přelomu renesance a baroka žil byl jeden anglický básník jménem John Milton. Byl třikrát ženatý a kromě poezie publikoval i sérii pamfletů napadající britský zákon, ve kterých se snažil prosadit právo na rozvod a svobodu slova. Byl velkým obdivovatelem antické literatury. Vytvořil dvanáctidílnou epickou báseň Ztracený ráj. Při dokončování byl téměř slepý a musel závěr díla diktovat. Hlavním protagonistou básně Paradise Lost je Satan, padlý anděl. Katolická církev na téměř dvěstě let zařadila Ztracený ráj na index zakázaných knih. Vyškrtnut z tohoto seznamu byl v roce 1900.


Červená pravá ruka v epické básni Johna Miltona odkazuje na ruku boží a pomstu ďáblovi. Nick Cave si ji propůjčil do písně a tvůrci seriálu zařadili jako hudební téma Peaky Blinders. Kytarista a spoluzakladatel skupiny Bad Seeds Mick Harvey v jednom rozhovoru poznamenal, že úplně neví, jaký je význam písně a proč odkazuje na Miltona. Že mu připadá stále záhadný, nechce znát podrobnosti a Nicka by se prý nikdy nezeptal.

Píseň má svůj vlastní život.
 

Bad Seeds / Good Seeds

Je čas. Na klíčení, sázení.. semínek od Jany Vlkové, usměvavé dámy a expertky jedlého kvítí a býlí. Je víla, podle mě. Vystudovala ekologii na Přírodovědecké fakultě UK a žurnalistiku na Fakultě sociálních věd. Je autorkou knih, vede semináře a má jídlokvětý obchod Kytky k jídlu. Už se těším, co mi Jana pro letošek na balkon vybrala.

 

Připomínka

Byl tomu rok, co v Česku zemřel první člověk na covid-19. Hned v pondělí se na Staroměstském náměstí objevilo téměř 25 tisíc křídou nakreslených křížů, za každou oběť pandemie nemoci covid-19 jeden. Tisíce křížů na Staromáku smyl až déšť.

 

NEDOSAŽITELNÁ DOKONALOST VOLBY je titulek k zamyšlení..

Rozhovor o teorii racionální nepozornosti s ekonomem Filipem Matějkou z CERGE-EI naleznete v popularizačním časopise AV ČR: Áčko VĚDA a VÝZKUM. Říká zde: "Nikdy nebude v naší moci získat úplně všechny informace. Rozhodujeme se s neúplnými informacemi, s tím musíme žít." Dokonalost je stavem úplnosti, bezchybnosti nebo nejvyšší kvality. Volím na základě toho co vím, co si zjistím, a srdcem. Skvělé na tom je, že volit můžu. Doufám i v říjnu!

"Dokonalosti není dosaženo tehdy, když už není co přidat, ale tehdy, když už nemůžete nic odebrat."

Antoine de Saint-Exupéry

 

Triliony fotek na internetu

1,4 trilionu fotek vyprodukovalo lidstvo v roce 2020, čtu dále v časopise Akademie věd ČR. Přehledná inforgrafika říká, že pokud byste vyfotili 1 snímek za 1 sekundu, 1,4 trilionu fotek byste stihli až za více než 45,5 tisíce let. Pokud byste si představili 1,4 trilionu dětí stojících jedno druhému na ramenou, dosáhly by až někam za planetu Saturn. A když 1,4 trilionu fotek vydělíte současným počtem obyvatel zeměkoule (7,75 miliardy lidí), vyjde, že průměrně každý ročně nafotí pouhých 185 snímků (ovšem včetně novozenců a starců).

Foťte, ale třiďte!

Musíš si nejdřív pěkně uklidit pokojíček, říkávala mi na kurzu kadeřnice a hairstylistka Markéta Šlapáková, když jsem na modelce sčesávala vlasy do účesu pěkně do hladka.

Muž o mém účtu na Instagramu mluví jako o pěkném pokojíčku.

Ukliďme si pokojíčky, ukliďme si Zemi, jaro přišlo.
 

Děkujeme za odeslání!

bottom of page