top of page

Pí Pí Pí ~ 17. týden

Prosímvás, zkratku PÍPÍPÍ používáme doma jako pracovní název blogu. Mami, děláš pípípí?, ptá se dcera. Abstraktní výrazivo. šu ráda, někteří šete a konkrétně spokojenost mi dělá, když si jednoduše šeme. Týden sedmnáctý začal v duchu abstraktním...

Abstrakce bylo téma v našem Dívčím Klubíku. S holkama jsme v rámci vyučování vybarvovaly obrazy Franka Stelly, kreslily ornamenty, lepily ozdobnými páskami cikcak koláž, anebo používaly pravou mozkovou hemisféru při kresbě naslepo. Pracovní listy Frank Stella mohu poslat na vyžádání, máte-li doma abstraktéra a barevnou tiskárnu, napište, pošlu PDF.

Osobně abstrakci určitě nejvíc používám při oblíkání. Dostanu-li do ruky kus hadru, začnu ho omotávat a nepřestanu, dokud nenajdu nejlepší momentální využití. Proto vznikla džínová sukně na hlavě ve videu.

Móda je zábava a rozvíjí kombinatoriku: co k čemu kdy proč a jak znovu jinak?


Zamilovanost a strach z druhého rande

V minulém týdnu jsem byla na očním a výsledek někteří z vás znají z ankety: Které brýle vybrat? Ze dvou optik mi vyšlo devět tipů dioptrických brýlí. V anketě hlasovalo přes osmdesát lidí. Nejvíce zaujaly značky Michael Kors, Versace, Silhouette, Christian Dior a Paloma Picasso. Jak mě každý viděl jinak, cítila jsem se bohatší. Děkuju všem, kteří se vyjádřili. Pro modré brýle značky Reserve, můj vysněný tip, hlasovalo nejméně z dotázaných. Celý víkend, během kterého anketa probíhala, jsem na modré myslela, měla je před očima. A trochu se obávala, zda pocit štěstí při nasazení na nos zažiju stejně tak podruhé, až po víkendu přijdu do optiky učinit verdikt. Druhé rande dopadlo a jsme svoji.


Dámský gambit a svět na 64 políčkách

Šachy nehraju, moře času jsem ale u her byla přítomna a figurky z šachovnice kreslila do notesu. Odnesla jsem si jedno moudro, že totiž každá figurka na šachovnici života je obklopena čtyřmi nejbližšími, kterým se může plně dát. Další jsou až dál. Šachistka Beth Harmonová v netflixovém miniseriálu The Queen’s Gambit byla sirotek... americký seriál jsme zhltli, je milý. A stojí za zmínku, že Netflix efekt nebo také efekt dámského gambitu zvýšil prodej šachů o 1000 %.

Vyberte si v životě své čtyři nejbližší figurky a fungujte na 100 procent.

Einstein prohlásil, že Bůh nehraje v kostky s vesmírem. My kostky pravidelně hrajeme s rodičema na chatě, obklopeni letním vesmírem.

 

Ubalit si jointa je dosti abstraktní. Zkusila jsem to. Už samotné balení tabáku je rituál ..myslím na Indiány.. shlédli jsme film Ztracené město Z. O dobrodruzích, kteří se vydávali na neobjevená místa v džungli jižní Ameriky.

Tak jsem si jednoho kousíčka ubalila a v rámci abstraktního týdne učinila experiment. Popíšu, co se u mne děje: Za prvé se mi otevřou víc oči – zaostřím hned po prvním popotáhnutí. Jakmile to zjistím, začnu se usmívat, připadá mi to vtipné: že se vůbec něco děje je super! S pokorou. Myšlenky jedou jako vždy, ale víc si jich všímám. Je člověk v sobě, zkoumá se. Výrazně cítím vzduch, třeba vonný vosk v aromalampě. Slyším zvuky, obyčejné všední. Chci jít ven, projít se. Jdu.

"Mám doma všechno pěkně upravené, můžu ven."

Tato klasická věta je mou obhajobou, podobné myšlenky v hlavě mívám. Pocit, že jsem něco provedla, nebo že si něco zasloužím, může být psychologický efekt výchovy rodičů. Nebo můžu trpět pocitem méněcennosti. Taky jsem četla o bipolární poruše, freudovském sexuálním komplexu, fobiích, obsesích... To je jedno, protože přijímám, co je. Hodnotím a vyrovnávám. Člověku se po dalších tazích, kromě zbystření smyslů, stane vědomá sebestřednost. Najednou začne našlapovat polehoučku, opatrně. Setkávám se se sebeúctou. Kde je hranice s ješitností? Mohu nabídnout pouze partnerství.

 

Abstrakce je barevná. U Míši v Čistý triko je barevných nepotištěných oblečení hned několik druhů. A příjemná organická bavlna na omak. S Míšou jsme se neviděly několik let. Byla jedna ze šesti lidí, která mne v anketě viděla v mých vysněných modrých. To nás opět svedlo dohromady.

Mezinárodní den tance

Před pár lety jsem si v ulicích centra Prahy všimla skupinky pohybujících se lidí do rytmu. Chvíli člověku trvalo, než si uvědomil, že mají sluchátka a poslouchají hudbu, snad i stejnou. Tvořili abstraktní živý tančíčí obraz. Pozoruhodný nápad! V šestnáctém týdnu tančím s krásným kultivovaným britským hlasem. Tom Misch našel místo v mém playlistu. It Runs Through Me...

Ve kterém týdnu opět otevřou taneční centra, konkrétně Heleny Art Botič Centrum? Oslovujeme, voláme.. mohlo by se zase už chodit v přiměřeném počtu aktivně žít s aktuálním negativním testem? Normálně? Helena má doma draka, tak POZOR!

Znáte ten příběh o žábě?

Shromáždění zvířat se domlouvá, jak pojedou na výlet. Diskusi vede medvěd. Vše, co se na schůzi navrhne, žába zkritizuje. Stále se jí něco nelíbí. Nakonec se ale vše sjedná a na závěr medvěd říká: "...na výlet zvu tedy rád všechny, kromě té s velkou pusou! Žába odvětí: "A to se krokodýl tolik těšil."

Všem přeju co nejméně žab. Těch s velkou pusou.

Temné síly poslední dubnové noci byly zapuzeny, vše bylo očištěno, takže hurá květne !


KOLÁŽ DUBEN

Děkujeme za odeslání!

bottom of page