top of page

PÍšu, PÍšeš, PÍšeme ~ π π π ~ Week 52

Poslední týden v roce 2021, oslava, Silvestr, shrnutí, bilance.. nene ještě ne. Sice vyrábím péefka, skládám koláže a týdny z celého roku hezky do obrazových okýnek, sumarizuji, přesto žijeme normálka dál, za doprovodu pohádek a filmů...

Korzet, prosím?

Ježíšek mne překvapil novým přírůstkem do Truhly..Amálčiny Parádní. Korzet vypadá goticky, což není žádná překážka. Jsem schopna si ho vzít i k teplákům. Bořím konvence, už jsem se tak narodila, doporučuji zkusit.

Abych se do korzetu vešla, musely se řádně povolit šňůrky. Ani jsem netušila, jak se do něj leze, shora, zdola..až po několika minutách si mamka všimla zipu po straně. Úplně jsme se odpálily. Pánové se u stromku bavili. Muž si mne užil zezadu, myslím utahování šňůr.. jako z filmu. Dámy v korzetech opravdu nemohly dýchat, já si vymyslela, že korzet nasadím jako brnění, prostě na pohodu, ochrana ledvin a nashledanou.

Nepotřebuji mít vosí pas.

Filmová pohádka Vánoční koleda nás děsí z telky každý rok. Je poněkud drsná, ale to správné pohádky jsou. Duchové vánoc – minulosti, současnosti i budoucnosti – kultovní klasika podle předlohy anglického spisovatele a romanopisce Charlese Dickense v nás budí křesťanské základy. Mít soucit.

"Vše, co stojí za to, aby bylo vykonáno, stojí za to, aby bylo vykonáno dobře."

Věštění, kanasta, Národní muzeum, Starbucks..

Co se v posledním týdnu roku 2021 ještě stihlo? Vánoční lití olova jsme o štědrém večeru nestíhali. Na věštění přišel čas až mezi hraním kanasty. Karetní hru hrajeme pravidelně ve čtyřech s našimi blízkými přáteli. V pauze jsme do kuchyně svolali všechny děti a zahájili proces: rozehřát olověnou minci nad ohněm ve speciálním kalíšku a tekutou ji vlít do misky s vodou. Prsklo, zasyčelo a co vzniklo, můžete posoudit... Jednotlivé základní tvary a co znamenjí se dozvíte na obalové krabičce.. Tak třeba Brambora znamená dobrý příjem, Brýle lepší postavení, Člověk velkou odpovědnost, Mrak život bez námahy, Jablko požitek z lásky, Pták důležitou zprávu...

"Dávám bolševikovi rok, maximálně dva."

Kanastu jsme s parťákem Ivinem jednou vyhráli a jednou prohráli. Boj byl nelítostný, spát se chodilo po třetí ráno.


Pyšná na Národní muzeum a šťastná mezi šutry

Kvůli minerálům, barevným kamenům, nerostům jsem milovala chemii. V Sále minerálů Národního muzea bych mohla trávit většinu času, krása střídá nádheru až mne zrak přechází, přitom vystaveny jsou pouze 4 % z celkové sbírky. Popisky jsou v původním zlaceném fontu. Na světě bylo doposud popsáno více než 5 500 minerálních druhů.

Po matce dcera, po otci syn se poznává...

...jsou slova Boženy Němcové... V Panteonu Národního muzea dcera nebyla poprvé. V hodinách dějin umění si právě zde, v prostorách muzea, byli se spolužáky vybírat každý svého favorita. Letos zpracovávají významné muže a ženy české vědy, společenského života a umění z 19. a 20. století. Referáty o Mánesovi, Alšovi, Palackém a dalších. Lila: "Mami, vybrala jsem si Jangmena!" (Josef Jungmann), nakreslila přitom neznámého chlapce pod kometou a šla publikovat svůj další článek na Wattpadu.

Na pětapadesát bust a soch zdobí Panteon velikánů českého národa. Místnost přímo pod kupolí v prvním patře muzea stojí za zážitek. Já bych si vybarala Václava Hollara a Tomáše Štítného ze Štítného. Jo a kdybyste hledali arcibiskupa Arnošta z Pardubic, hlídá prosím u dámských záchodků.


Prvohory, druhohory, třetihory, čtvrtohory

Okna do pravěku jsem navštívila i se svou nejmenší milou kamarádkou Elizabeth. Už když byla v kolébce jsme navázaly blízký vztah. Zvířecí exponáty jsou fascinující, u podmořských příšer si ale pokaždé kladu otázku, co tím asi Stvořitel myslel? Opravdu bych takové potvory nablízko ani na dálku potkat nechtěla.


Zpívající fronta

Muzeum skvělé, předlouhá fronta na šatnu nikoliv. Nebo že by? Zažila jsem lavinovou reakci, ale ne skrze zívání. Kdosi vpředu fronty začal pobrukovat andělský chvalozpěv Gloria in excelsis Deo a postupně se nás několik dalších přidalo. Pobrukovala celá fronta! Další štace vedla jasně na Václavák – trdelník a kafe bez kofeinu Starbucks.

Poslední dvanáctá koláž roku 2021, prosincová:

12 KOLÁŽÍ: leden až prosinec 2021

Přirozeně skládám obrázky a písmo, vše pěkně dohromady. Vzpomínky z dvanácti měsíců uplynulého roku nabízím ve videu níže.

52 týdnů 2021

Když jsem začala digitalizovat svůj deník, nenapadlo mne, že budu pravidelně publikovat celý rok. Covid mi tuto netušenou radost umožnil. Těší mne každý čtenář, kterého osobně znám. Děkuju, že můžu.

Do nového roku přeju mnoho úspěchů, ať se děje vše dobré a smysluplné!

Pracuj na sobě, nebo bude pracováno na tobě.


Děkujeme za odeslání!

bottom of page