top of page

PÍšu, PÍšeš, PÍšeme ~ π π π ~ Week 5

Kolik bohů znáš, tolikrát jsi pohanem.

Claude Achille Debussy

Svit luny, Moonlight, Lunojas, Clair de lune, nebo třetí -nejoblíbenější- věta bergamské suity. Tu můžu.

Když se v roce 1899 Debussy oženil s Rosalií (Lilly) Texierovou, modelkou a přítelkyní též skladatele Gabriella Duponta, komentuje to v dopise Robertu Godetovi (francouzskému novináři):

Nejdříve Vám svěřím něco anekdotického ze svého života: přihodily se v něm dvě události. Předně jsem se přestěhoval a za druhé, oženil jsem se. Ano, drahý příteli, buďte tak laskav a zůstaňte sedět! Slečna Lilly Texierová zaměnila své disharmonické jméno za Lilly Debussyová, jež je mnohem libozvučnější – všichni se v tom shodnou...


Do Rudolfina na Českou filharmonii jsme šli na poslední chvíli. Mé drahé – rudolfinské Olince – zbyly lístky, neboť karanténa.

Ve Dvořákově síni jsem při Debussyho Pelléasovi a Mélisandě měla husí kůži na hlavě i na kolenou zároveň. Do podoby suity pro koncertní pódia operu upravil přímo dirigent Alain Altinoglu. Francouzský program pokračoval rapsodií pro housle a orchestr Maurice Ravela se sólistou Jiřím Vodičkou. Jako přídavek mladý mistr Vodička vystřihl na housličky pěkně Skákal pes přes oves a celý sál byl štajf. Naposled varhany, vskutku největší a nejsložitější nástroj na světě. Varhanní symfonie Camilla Saint-Saënse se ujal francouzský varhaník.


Byl to hromnicový francouzský den. Udělali jsme si palačinky alá co dům dal. Co dal? Žitnou mouku, cukr moučku, vanilkový cukr, kokosové mléko, pomerančovou šťávu, citrónovou šťávu i kůru, žloutky. Hmotu jsme pekli v troubě, na pánvičce se trhala. Byla z toho výtečná, velmi chutná palačinková placka.

Večer po koncertě už ovšem proběhlo pražské plzeňské a buřty na pivu U Rudolfina. Suchý únor nám ještě nezačal.


Co je to? Maska z Naruto.

Naruto Uzumaki je ten blonďatý spratek co pořád vykřikuje, že bude vůdcem vesnice...

Anime, mangy... toť život mé dcery v posledním roce. Bývávali to Hello Kitty, My little Pony, Želvy Ninja. Na 3D tiskárně si nechala vyrobit oranžovou věc. Používám ji jako misku na pomeranče a mandarinky, ale je to prosím maska z anime seriálu Naruto. Konkrétně postavy Obita Uchihy, jop. Už teď vím, že za deset sekund nebudu schopna jméno zopakovat.

//Jop v řeči teenegerů znamená něco jako ok//

Jít po krku.. aneb typy obrysů

Přemosťuji na tuto tematiku asi proto, že Japonci všechny anime seriály dělají depkoidně. Když se něco vážného přihodí, při úleku, chytíte se instinktivně za krk, hrdlo? Já ano. Jaký střih preferujete? Mým favoritem je jednoznačně High neck. Mám ráda i lodičkový, ohlávku, klíčník a asymetrický.

Nenosíš? Tak to prodej.

Portál Vinted.cz je založený na principu collaborative consumption neboli spoluspotřebitelství. Uživatelé zaregistrovaní na Vinted.cz na svých profilech zdarma uveřejňují inzeráty předmětů – předmět si sami vyfotí, popíší a stanoví jeho cenu. Jsem zde už několik let a určitě nakupuji víc, než prodávám. I když věcí na prodej mám víc než dost..

Víte, co znamená punktuální? Je to synonymum k přídavnému jménu přesný, správný, precizní, dochvilný..

Kdo jde po hráči a kdo po míči?

Akademie věd ČR: Konspirační teorie přitahují zejména osoby s extrémnějšími politickými názory. Ukazují to výsledky dosud nejrozsáhlejšího mezinárodního výzkumu na toto téma, mezi více než 100 000 osob z 26 zemí světa. Výzkum uveřejnil prestižní časopis Nature Human Behaviour.


Podcast PŘEPIŠTE DĚJINY Očkování jako za komunistů, je zajímavá sonda k zamyšlení.


Přála bych si něco jako všudepřítomnou normálnost. Pojďme si normálně třeba něco zahrát, ne?

I začala zimní Olympiáda...XXIV. V Pekingu.

Na konci týdne získávám pozitivní test, teplotku a bolest těla. Budu v karanténě punktuálně sledovat sportovce, jak makaj’.


Snowboarding – slopestyle holek je důkazem, že olympijský duch ještě žije. Když si novozélandská Zoi Sadowská Synnottová skočila pro zlato, obě předchozí závodnice – americká a australská, čekající v cíli na konečné výsledky – jásaly z vydařeného posledního skoku Novozélanďanky. Jakmile ta do cíle dorazila, doslova na ní skočily, povalily a radovaly se, přestože je obě posunula na medailové pozice za ní. Bomba. Nevídané.


Přátelé, nechápu ale freestyle – sjezd v boulích, jako pardon!


Tak opatrně.


Děkujeme za odeslání!

bottom of page