top of page

PÍšu, PÍšeš, PÍšeme ~ π π π ~ Week 45

Písek. Slunce. Poušť. Čas. Sny. Kouzla. Ticho. Řev. To je Duna. Film s hudbou Hanse Zimmera mne zasáhl o něco víc, než jiné filmy. Fascinuje mě tempo, ale nemyslím to, když zdrháte před pouštním červem. Kultovní sci-fi dílo vypráví o mocenských bojích uvnitř galaktického Impéria.

..v imaginacích si na poušti sedám na židli, kolem vidím jen moře písku. Uvědomuji si, že přesně tolik času mám – moře času. Ten klid je božský."

Musím říct, že ze záporné postavy Vladimira Harkonnena šel opravdu strach. Tvůrci zamakali. Herec hrající padoucha Stellan Skarsgård říká: Zabere hodně času udělat ze mě na place hezkého, ale velice rychle se stávám škaredým.


Román Franka Herberta se odehrává ve vzdálené budoucnosti (přibližně 21.000 let od naší současnosti). Duny se vyskytují i v Česku. Většinou se jedná o pozůstatky dun v okolí velkých řek, jako je Labe, které vznikly v pleistocénu (čtvrtohory, 2,5 miliónu let).


Vánoční krátery

Jak tak přemýšlím o dopadání planetek na Zemi, jaké vytvářely krátery (stalo se v pleistocénu), vytvořila jsem maketu vánoční ozdoby podobající se planetce. Zvu na výtvarné dílny do Balbínovy 6. Bude to sofistikovanější tvorba se stojánky a štětci..pro šikovné prstíky.

Libušina tvorba

Když se nám doma v podzimním čase objeví ořechy, vím, kam s nimi. Libuška pracuje ve školce, ale její největší zábavou je vylupování ořechů. Tvrdí, že na tom má závislost. Když ji donesu plnou tašku, znechuceně řekne: "Jenom tolik??" Za několik hodin dostanete ořechy vyloupané a napytlíčkované, přesně zvážené a rozdělené na: půlky, čtvrtky a drobky. Libuška je neuvěřitelná.

Na listopadových setkáních..

Mám ráda se za mlhy procházet v listí, čekat na Martina a sníh, mlsat a pít víno.

Srazy maminek, kamarádek, rodiny, pedagogického sboru – na všechny způsoby – se podařily.

Památku světce uctíváme dobrým jídlem a pitím mladého vína.

...Martin Tourský se narodil v roce 316 v římské Panonii, která se rozkládala na území dnešního Maďarska. Už od deseti let se chtěl stát mnichem, ale jeho otec (sám voják) měl jiný názor a v patnácti letech nechal Martina odvést. Chlapec se prý vzpouzel tak moc, že ho do vojenské přísahy museli držet v řetězech. Když už se ale římským vojákem stal, sloužil poctivě a věrně. Byl to zvláštní voják, neměl v sobě dostatek agresivity a soucítil se slabšími...


Rameno a zub světce jsou uloženy v klenotnici v chrámu sv. Víta na Pražském hradě.


My u našich tradičně po svatomartinské huse alias masu na držátku, vaříme k dezertu kávu do cibuláku. Mámina vášeň. To musí být!

Když máte malinkaté jídelní místo, aneb když nemáte jídelnu

Jídelní místo v naší kuchyni je koncipováno tak akorát se najíst a jít. Dlouhý úzký bar ani nevybízí k dlouhému vysedávání. Na servírování dobrot slouží ideálně etažéry. Odtud je mám ráda: Mars & More.


Ve výše zmiňovaném románu Duna jde o těžbu vzácného koření, které poskytuje zvláštní psychické schopnosti. Našla jsem mnoho citátů, kde je koření citováno, jakože ..kořením je krása dívek, nebo ..změna je kořením života, bolest kořením rozkoše lásky, ..přestávky dle jednoho karikaturisty jsou kořením života, taky humor ..anebo že Bůh stvořil jídlo a ďábel koření. Dobrou chuť!

 

První DIÁŘ 22 jde do světa. Přeji deníku i jeho majiteli mnoho zdaru!

Děkujeme za odeslání!

bottom of page