top of page

PÍšu, PÍšeš, PÍšeme ~ π π π ~ Week 43

Chceme dýchat? V Londýně udělali radikální zásah .. pro klima. Dieselová vozidla vyrobená před rokem 2015 a benzinová auta vyrobená před rokem 2005 mohou od pondělí jezdit v širším centru Londýna jedině za příspěvek 375 korun denně! Nějak se začít musí, veškerému zlepšování v této oblasti děsně fandím, protože nemoct se nadechnout mne teda velmi děsí. Již tento měsíc začalo na Islandu fungovat největší zařízení na zachycování uhlíku. Ve světě přibývá firem, které vyvíjejí technologie na zadržování oxidu uhličitého z atmosféry a jeho skladování. Ve snaze chránit klima plánují ročně odfiltrovat tisíce tun oxidu uhličitého přímo z okolního vzduchu a natrvalo je uložit v podzemí. Držím palce, to má cenu.

Líbí se vám taky obrázek říční mapy ČR?

Mám ’udělaný’ nehty, nemůžu nic dělat

Poprvé v životě jsem si nechala nalepit umělé nehty. Pěkně zapilované do špičky, jak se to nosí. Zjišťuji, že nelze udělat nic jako předtím. Chci se podrbat, něco otevřít, posolit maso nebo ťukat na klávesnici.. a jediné co řeším, je dolování všelijakých věcí zpoza nehtu, a že kolik se tam toho vejde! Také se celkem bojím, abych některý ten kus umělé hmoty někde nenechala... Jsou ale vystavěné poctivě od základu, tolik materiálu na každém mém prstíku jest zapečeno v troubě.. pěkně to štípe, když vám nehty v pekárně prosychají, spíše tvrdnou. Asiatky Alice jsem se v Nails & Hair ptala, jak se to pak sundavá. Že prý odrostou, pak ustřihnout, anebo můžu přijít a nechat odstranit. Tak teď nedělám nic...slowly je cool.

Koncert - Mahler - Byčkov - Rudolfinum - Olinka

Olinka je snová psycholožka. Na výklady snů k Olze Plíčkové mne přivedla náhoda. Chtěla jsem řešit rodinné konstelace a ocitla jsem se u Olinky na snech. Jsem pásovou výrobou v továrně na sny, uvědomila jsem si..


Nad nevědomými procesy jsme strávily pěkných pět let. Celkem rychle pochopíte, že to, co se vám zdá, jsou vzkazy z podvědomí. Že zde čas ani prostor nehrají žádnou roli, že vám podvědomí posílá vzkazy i prostřednictvím lidí, které ve snu potkáváte, zrcadlí vás.. Ale pak získáte závislost na vzkazech z nitra..a vlak se rozjede.. Dodnes vzpomínám na imaginace, do kterých mne Olinka vodila, na hlas příjemné avatarky..

Nejen budova dvou múz, ale také parlament, tělocvična nebo jídelna... Ve více jak 130leté historii sloužilo Rudolfinum mnoha účelům i pánům. Ne vším bylo rádo, ale rozhodně se nenudilo.


Pro tvorbu rakouského skladatele pozdního romantismu Gustava Mahlera je prý příznačná zjitřelá senzitivita a vnitřní střet protikladů..

Ráčíte se mýlit, pane Google?

Před několika lety, v tajném hlasování více než stovky světových dirigentů o největší symfonii všech dob, získala Mahlerova poslední dokončená – devátá symfonie 4. místo. Pro dirigenty je velkou výzvou i prubířským kamenem...


Semjon Byčkov, dirigent:

Dost dlouho mi trvalo, než jsem se poprvé odvážil dirigovat ji veřejně. Čtyřikrát jsem ji měl naplánovanou a čtyřikrát jsem ji zrušil. Po čtvrtém zrušení jsem se rozhodl, že už se o ni nebudu pokoušet.,.

Ultra mega citlivý Semjon Byčkov se po 90 minutách Symfonie č. 9 musel na pár minut opřít o dirigentský pultík a zůstat se sklopenou hlavou v tichu. Všichni jsme ty minuty dýchali s ním. Pak za každým členem orchestru České filharmonie chodil a za aplausu podával ruku.. těch s houslemi jsem napočítala nejméně třicet.. Byl to, jak mi expost píše Olga, spektakulární zážitek. Souhlasím, za mne: třikrát husí kůže, dvakrát slzy plus na závěr dojetí, jednou jsem usnula - hudba byla tak tichoučká, až mne musely činely vytrhnout ze sna...


Po koncertě:

Do hospody U Rudolfina na jedno je sice jasná volba, ovšem Olinčiny střevíčky byly vhodné tak akorát hupnout do taxi..

 

Jednorožec, fréza a barevné mozaiky

Na Open ART Festu mezi umělci dokončuji svůj week_blog. Průmyslový palác je uvnitř oslňující stejně jako zvenku.. zážitky jako mozaiku budu zpracovávat ještě nějakou dobu.

Kdo mne zaujal? Do jednorožce jsem se zamilovala na první pohled... bratři Twinart vytváří zdobné zdi, designové stěrky a umělecké malby, stěnu od nich bych si přála moc!

Vizitka z vinylových odřezků frézou napsaná? Kouzlo. Ručně vyřezávané vinylové desky Ivana jsou efektní. Dává věcem druhý nádech, život, význam. Máme již doma.

Stanu se lovcem – má slabina bude mou kořistí, uvidím vše, aniž bych byl sám viděn, praví Jaguár, zvíře mayského kalendáře.

Děkujeme za odeslání!

bottom of page