top of page

PÍšu, PÍšeš, PÍšeme ~ π π π ~ Week 32

Před odjezdem z Pisaku jsem viděla tři delfíny. Píšu deník na terase s výhledem na moře a najednou koukám a vidím něco jako "vynořující se černé kříže naležato". Slunko svítilo z takové strany, že občas kříže vypadaly stříbrně. Delfíny skákavé jsem pozorovala dobrou půl hodinu. K místu se ze všech stran sjížděly motorové lodě, ale mořští živočichové zůstávali. Občas se jedna velká ryba odpojila a plula o kus dál, asi na průzkum. Bylo to mimořádné. Stejně jako když vidíte padající hvězdu. A tu jsem během pobytu u Jadranu viděla padat dvakrát!

Nabíráme směr – severní Dalmácie, Kvarnerský záliv, cíl: RIJEKA. Je třetí největší město Chorvatska, přístav a moderní metropole Kvarneru. V roce 2020 byla zvolena jako Evropské město kultury.

Bydlíme přímo na městské třídě Korzo, okna do ulice Školsky prolaz (čtu Školní průlez), v blízkosti je tiskárna, grafické studio, papírnictví, pizza ..jak za školních let.. V trafice kupuji Dunhillky a Vogue. Italský a britský (ten mají ve slevě, jenom za 98 kun!)

Střípky z pobřežního města zde:

Barokní jezuitský chrám svatého Víta na kruhovém půdorysu, Trsatský hrad z 13. století, architektura, architektura, architektura, fasády.. Radio Rijeka, radnice, Korzo, Charlie’s bar, street art a průchod Školsky prolaz..

 

Mouřenín / Kofiláček

Černá hlavička s bílým turbanem - MOUŘENÍN - je nejznámějším symbolem a suvenýrem města Rijeky. Morčić se nejčastěji objevuje ve formě šperku: náušnice, brože, prsteny, jehlice, případně i jako samostatná figurka. Původně náušnice s mouřenínem nosili jako talisman pro ochranu na moři muži, námořníci nebo rybáři. Jednu a to v pravém uchu. Rozkošné Morčić šperky bych si vybírala zde.

Kofila je třetí nejoblíbenější čokoládovou tyčinkou společnosti Nestlé, po Margot a Ledových kaštanech. Její obal charakterizuje žluté pozadí a právě postava mouřenína, kterého někteří spotřebitelé nazývají také Turek, či Kofiláček.

První návrh obalu vznikl v roce 1923. Cílovou skupinou byly paní a dívky. Obal Kofily sklízel ocenění i v době socialismu. V roce 1962 byl Rykrův design oceněn na Světové olympiádě čokolády v Bruselu. Tyčinka tehdy stála 2 Kčs, přičemž průměrný Čech vydělával zhruba 1500 Kč. Za měsíc si tak mohl z hrubé mzdy teoreticky koupit asi 750 tyčinek.

Hned jsem si pro jednu žlutou za jedenáct korun ke kafíčku zaběhla.
 

Jako velká obdivovatelka a malá sběratelka..

..krásných předmětů jsem letos na cestách objevila novinku. Lodě, jachty. Nádherný design, nemám slov. Ani -Mustang-Jaguar-Ferrari-Aston Martin-Lamborghini-Chevrolet Corvette- dohromady- jednu takovou jachtičku nenahradí. Plout bych ani nepotřebovala, mít pevnou půdu pod nohama je fajn a při houpání blinkám. Ale trávit letní měsíce na některé ukázkové royal, zakotvené v přístavu? Ano, to je sen!

V dubnu roku 1912 přivezla americká zaoceánská loď Carpathia do Rijeky 700 zachráněných trosečníků z potopeného Titaniku. Jedním z pasažérů byl i mladý rijecký občan, který pomáhal tonoucím z vody... Rijeko, vrátím se ráda.

Jediným důvodem, proč se říká „Ženy a děti první..“, je vyzkoušet sílu záchranných člunů.
 

Lunalón, Marsmeloun, Terralóna

Obří desetimetrové nafukovací modely planet Marsu, Země a Měsíce zdobí svah Kraví hory nad Brnem. Tedy už ne, stihli jsme poslední den. Postupně si je pořizuje Hvězdárna a planetárium Brno.

Procházela jsem se v našem nejbližším vesmírném okolí s malinkatou šestiletou přítelkyní Elizabeth. Bylo to magické a vzácné, stejně jako náhodné setkání s malířem, grafikem Liborem Lípou po mnoha a mnoha letech. Vybavil se mi z doby před šestnácti roky právě mejdan v tehdejším Lípově ateliéru na pražském Újezdě. Na němž mou bývalou kolegyni Wandu učil sochař, malíř, designér Stefan Milkov striptýz. Pěkná vzpomínka.

 

Lev v tramvaji a řecká otázka přežití

Oslavili jsme s milovanou sestrou Osaro její narozeniny. Dostala vše potřebné: lva, uherák, pastelky.. také obraz s názvem Personal Jesus. No bodejť, přihlásila se letos na teologickou fakultu. Obdarovával syn Honza, který je zároveň i tím portrétovaným. Dal mamince sám sebe.

Řešila se mimo jiné otázka, jestli by alfa-samec měl svou "sílu", kdyby se ostatní samci jmenovali podle dalších písmen řecké abecedy. Představte si, dámy i pánové, zda by vás oslovil například sigma-samec, théta-samec, lambda-samec.. nebo třeba takový omikron-samec, hm?! Osaro svého favorita samozřejmě má. A já jí ho moc přeju a vůbec všechno nej!


Osaro byla před lety můj domácí úkol do Institutu digitální fotografie...

V tomto týdnu jsem narazila na čtyři grafiky, designéry, umělce. Přesněji na tři a jednu dámu. Tož se jdu také směle pustit do grafického návrhu – Diář / Kronika pro rok 2022.


Tak ahoj!

 

Děkujeme za odeslání!

bottom of page