top of page

PÍšu, PÍšeš, PÍšeme ~ π π π ~ Week 31

Cestování ~ traveling ~ reisen ~ putovati ~ vše zalité sluncem ~ moje kropenatá kůže žhne.

Cestou k moři se stavujeme ve Štýrském Hradci. GRAZ je druhé největší rakouské město. Kvůli čtyřem univerzitám se městu říká studentské. Studentů zde bývá dost i přes prázdniny. Bydlíme v centru, v Kozácké ulici, hned vedle Friendly Aliena.

Dům uměníKunsthaus Graz je galerie, která byla postavena v roce 2003 u příležitosti akce Evropské hlavní město kultury. Originální styl zvaný blobitecture / blobismus – z budovy udělal jeden ze symbolů Rakouska. Architektonický návrh vytvořili Angličané Peter Cook a Colin Fournier a podle tvůrců má být jakýmsi „přátelským vetřelcem“. Ocelový skelet, duhově modré akrylátové panely, 930 zářivek – může být použita jako obří obrazovka pro filmy a animace. V galerii se vystavují výtvarná díla současného umění, ale Kunsthaus díla nesbírá, nemá vlastní skladiště.


Ne Lado, Kunsthaus není Hundertwasserhausna ten se pojedeme podívat spolu !


Schloßberg neboli Zámecký vrch a Hodinová věž Uhrturm se tyčí nad řekou Mur. Ta se mi zdála poněkud divoká. Taky se na ní nachází umělý ostrov Murinsel, Hrad Schlossberg je zapsán v Guinnessově knize rekordů jako nejhůře dobyvatelná pevnost. A Hodinová věž Uhrturm je pozoruhodná tím, že později nainstalovaná minutová ručička musela být menší než ta hodinová, která se kvůli lepší viditelnosti vyrobila veliká.


Má milovaná renesance.. Landhaus – Zemský dům – bacha na čerta a draka!

Es gibt auch Spiegel, in denen man erkennen kann, was einem fehlt.

Existují také zrcadla, ve kterých můžete vidět, co chybí. Christian Friedrich Hebbel

 

Známe všichni tvář afghánské dívky, nikoli jméno

Ve Štýrském Hradci lze až do 19. září v Messse Graz navštívit výstavu COLORS amerického fotografa. Steve McCurry se poprvé proslavil, když převlečený za domorodce, překročil pákistánskou hranici do Afghánistánu, krátce před tím, než proběhla ruská vojenská invaze. V Afghánistánu fotografoval běžný život lidí. V uprchlických táborech se mu podařilo zachytit v roce 1984 tvář afghánské dívky Šarbat Guly, která přišla o rodiče. Její bezejmennost, barva očí a především zvláštní výraz vzdorovitosti McCurryho proslavil po celém světě.

Uznání od odborníků fotograf dosáhl již po návratu z Afghánistánu, kdy přešel hranice zpět s exponovanými filmy ukrytými v oblečení. Jeho fotografie se tak staly jedny z prvních, které byly otisknuty a mohly vypovídat o událostech v této válkou zmítané zemi. Byla mu udělena cena zlaté medaile Roberta Capy za nejlepší zahraniční fotoreportáž, a ocenění a uznání za jeho výjimečnou odvahu a důvtip. Během svých cest se dostal velice blízko smrti, dvakrát byl během své kariéry prohlášen za mrtvého.

 

Řeším, který spodek od plavek si vezmu, který hábit hodím na vrch. Doufám, taky sklidím uznání.

No hlavně že máme německý Vogue!

Muž říká.. vem si tu Burdu a pojď ..na pláž, moře, cikády, sladoled, ucházející matraci.. HVALA CROATIA!


Nákup: burek, víno, fíky, olivy, pljeskavica, pršut, broskve. A můžu žít.

PISAK je vesnice a přímořské letovisko v Chorvatsku, ve Splitsko-dalmatské župě. Nachází se asi 18 km od Omiše, 19 km od Makarské. Kostel svatého Marka z 16. století nás pravidelně ráno budí svým zvonem v půl osmé. Zvoní klidně i přes dvacet minut – rozhodně má své časy. Vidíme Brač, Hvar i Korčulu. Máme to tu rádi.

TIP na apartmán: anjapisak.com

 

Děkujeme za odeslání!

bottom of page