top of page

PÍšu, PÍšeš, PÍšeme ~ π π π ~ Week 30

Nic na světě nám nepatří, jenom čas.

Samá voda - Velička, samé dřevo - roubenka, šumění větru ve stromech a roj modrásků. Člověk přirozeně šeptá, ani není třeba příliš mluvit - to jen malý výčet vjemů z mikroregionu Horňácko. Bílé Karpaty, Javorník, Filipov, Nová Lhota a milované Vápenky. Nelze se sem nevracet. Nevěděla jsem, že i pavouci s roubenkou ladí, mají dřevěnou barvu.

Filipov

Napočítala jsem přes třicet lidí včetně dětí. Dětí bylo víc. Ona se skupina stále různě přeskládávala. O každoroční sešlosti Javornických smyčců - partičky od kamenného stolu, jsem psala v minulém týdnu.

Říká se, že na konci Filipova se už i mouchy obracejí.

Tentokrát mám duchovní téma. Koncerty Smyčce vždy zahrají dva, jeden v Nové Lhotě a druhý pro Javorník. Hraje se v kostelích. Nová Lhota má nádherný, ale letos se zde koncert konat nemohl. Důvod? Málo duchovní hudba. Tak uvedl starosta obce Mgr. Antonín Okénka. Proto Vivaldi, Bach, Glazunov, Bartholdy.. zazní v kulturním domě. Téma a variace pro smyčcový orchestr op.97 romantika Glazunova byl povznášející zážitek, člověk na vrcholu blaha, doslova u stropu kulturáku.

..v nejlepší společnosti

Nebudu JÁ ZDE soudit církevní právo, ale s dovolením budu citovat z knihy rozhovorů Josefa Beránka s Ladislavem Heryánem U Božího mlýna. Ladislav Heryán je římskokatolický kněz, salesián a dělal mi společnost při pobytu na Vápenkách. Respektive kniha, kterou mi půjčila má sestra Osaro. Ta s Ládysem, jak se knězi přezdívá, byla na pivu U Božího mlýna nejednou.


Otázka J. B.: Může umění otvírat člověka Bohu?

Odpověď L. H.: Řekl bych, že to spolu souvisí. Umění je pojítko mezi člověkem a Bohem, protože Ježíš byl přece umělec. Jak chceš zprostředkovat něco, co není vidět? Jedině skrze umění. Umění je podle mě inspirovaná věc, něco, co tě pozvedá do sfér, kam tě nějaká vědecká přednáška nepozvedne. O Bohu můžeš například říct, že je jako hudba. Že je jako hudba všude, jenom ji někdo musí slyšet a napsat do not nebo zahrát. A podobně je Bůh také všude... (z knihy U Božího mlýna, str. 204)

Dr. Ing. Ladislav Heryán, Th.D., SDB vede mše například na hudebních festivalech. Je moderním knězem/umělcem, mnoho lidí provází do duchovních sfér, toleruje individualitu a to s nádhernou laskavostí. Chvála!

Jak by řekl náš děda: Všechno jde, když se chce.
 

Tokyo2020 bez diváků

V pořadí 32. letní olympijské hry byly přeloženy z loňska. Zaznamenala jsem až šestý den her, kdy si střelci Lipták a Kostelecký rozdělili zlatou a stříbrnou medaili. Sportovní disciplína nazývaná trap je střelba na pohyblivý terč.


..představuji si odstřelovače z akčňáku Upír z Agroferatu, nemůžu si pomoct..

 

Viděli jste někdy hrát Číňanky ping pong? Finále stolního tenisu mezi Sun Yingsha a Chen Meng nešlo ustíhat, člověk si pinčes prohlédl v podstatě jen ze zpomalených záběrů. V moderní gymnastice salta bez rukou na kladině.. tam by mě nikdy nikdo nedostal. Stačí vzpomínka na tělocvik. Učitelka nás nutila na kladině udělat kotrmelec, fuj, to bylo odporné a bolelo to. Na gymnastkách vidím zdeformovaná těla a plavkyně jsou bez prsou. Ale emoce vítězů i moderátorů jsou stejně nejvíc!


Tomu normálně nemůžu uvěřit

Na evropském šampionátu v plážové házené byly norské hráčky potrestány za to, že nastoupily v kraťasech místo v bikinách. ?!? Norky duel o bronz se Španělkami prohrály (21:18) a k tomu dostala každá pokutu 150 Eur. ?!? Evropská házenkářská federace v regulích výslovně ženám nařizuje nosit krátká tílka odhalující břicho a spodní část bikin s velmi přesně definovaným střihem. Mužským hráčům EHF umožňuje hrát v dlouhých tílkách a v kraťasech, které končí maximálně 10 centimetrů nad koleny. Norky argumentují, že v šortkách trénují, jsou pohodlnější a nevidí důvod pro to, aby jim organizátor říkal, v čem mají hrát.

Jsem stále na naší planetě ?

Kosmický křižník a jízda nového věku

Přední světové módní domy již nějakou dobu diktují směr, kde muži (spíše chlapci) jsou oblékáni/zdobeni/stylizováni jako dívky. Nosí náušnice a šperky, blýskavé topy, sukně, mají nalakované nehty apod. Celine Cosmic Cruiser Film stojí rozhodně za pozornost.


..ve stínu kapradiny.. koláž červencová

 



Děkujeme za odeslání!

bottom of page