top of page

PÍšu, PÍšeš, PÍšeme ~ π π π ~ Week 25

Nemohu dobře vystihnout pocity, ani tento týden trefně nazvat, zapisuji v symbolech. Letní slunovrat. Litha. Slunce na vrcholu sil. Nejdelší dny, nejkratší noci. Tropy střídají bouřky. Medardovské období. Svatojánské deště i ohně. Kosmický kříž. Úplněk. Tornádo.

Jsem Amanuensis – písař, zapisovatel a je to téměř vždy napínavé. Vytvořila jsem tentokrát i více pohyblivých obrázků, jsem vloger. Můj YOUTUBE kanál má již 12 odběratelů!

I'm singin' in the rain...

V pondělí brzy ráno probíhalo svěcení ZVONU Kryštofa Haranta z Polžic a Bezručic ve zvonařství Votruba v Myslkovicích. Zvon, pojmenovaný podle jednoho z 27 českých pánů popravených na Staroměstském náměstí (přesně na den před 400 lety), odlil nejmladší zvonař v České republice Michal Votruba.


Pan Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic byl vzdělaným dvořanem císaře Rudolfa II., proslulým hudebním skladatelem, ale i mimořádným cestovatelem a spisovatelem. Hezký rozhovor Lucie Výborné s cestovatelem Mirkem Náplavou, nejen o zvonu Kryštofa Haranta, prosím zde.

Zvon světila husitská farářka Marika Zvardoň, má duchovní pastýřka. Tón zvonu Kryštofa Haranta je Gis2 a po prázdninách bude slavnostně zavěšen na hradu Pecka, který Harantovi patřil. To je prostě pecka!

 

Kvůli svobodě vyznání

K popraveným stavovským pánům patřil i lékař Ján Jessenius, rektor Karolina, který roku 1600 provedl první veřejnou pitvu v Českých zemích. Krom doktorátu z medicíny získal doktorát i z filosofie za práci O nároku lidu na odpor proti tyranům.. pořád aktuální.

V mladoboleslavské Kronice byl Jesenský popsán jako člověk, který čtvrtil lidi a nakonec byl sám rozčtvrcen. Kat Jan Mydlář Jeseniovi nejprve vyříznul jazyk a poté ho sťal. Jeho tělo bylo rozčtvrceno, části byly nabodnuty na kůly a umístěny na hlavních pražských ulicích.

 

Raději živí než mrtví?

Znáte Živou knihovnu, s podtitulem: Nesuď knihu podle obalu? Jde o speciální typ knihovny, kde jsou namísto knih půjčováni lidé. Tyto živé knihy jsou čteny pomocí rozhovorů a tím je odkrýván jejich osud. Osobnosti, které se v živé knihovně nachází, mají různé příběhy. Většinou se jedná o lidi s jinou etnickou příslušností, sexuální orientací, náboženstvím, zdravotním stavem, životním stylem. Tento projekt vznikl v Dánsku v roce 2001. Posláním je odbourat předsudky a stereotypy vůči odlišnosti.

 

Hlavu vzhůru princezno, padá ti korunka

Salon Korunka nad Mírákem nese příznačný název podle Korunní ulice. Kromě milého personálu a rozkošných pracovních pantoflíčků mne také zaujalo, že Nikol nosí každou ponožku jiné barvy. Jak veselé!

Když se řekne korunka, vybírala bych z beElemental.

 

Na svatého Jána...otevře se brána

Zvon při klekání v předvečer svátku svatého Jana Křtitele zvěstuje, že nastal pravý čas k shánění bylin a koření, dobrých pro vaření a zázračných na léčení. Tak říká česká pranostika. Bylinou svatého Jána je třezalka tečkovaná a poznáte ji podle toho, že vám zanechá krvavě červené stopy na prstech, když rozemnete její žlutý květ. Třezalka je častou součástí směsí bylinkových čajů proti nepříjemným stavům naší mysli a těla – má silné sedativní a uklidňující účinky, je přírodní antidepresivum.

 

Pozor na kouzelné květy!

V divadelní hře britského dramatika Williama Shakespeara Sen noci svatojánské "vystupuje" kouzlené kvítí, které způsobí zmatky. Takové to, co se dodnes opakuje v běžném životě: ten chce ji, ta chce jeho kamaráda a ten zas její kamarádku, která si myslí na toho prvního.

Věř tomu, kdo Tě nezklamal a nezklam toho, kdo Ti věří.
 

U stánků, na levnou krásu..

Započal SLAVNOSTNÍ rok Jana Kotěry – 150 let uplynulo od narození českého architekta, urbanisty a učitele. Ve vile továrníka Trmala, kterou Kotěra navrhl a kde se nachází Kotěrovo centrum architektury, je Paní domácí kočka Trmalka. Pravidelně se účastní všelijakých akcí, nejen zahradních slavností. Děti ze sousedství tvrdí, že je to kocour a jmenuje se Ďáblík. Obchází bylinkové záhony, altány, dohlíží i v knihkupectví architektury, při koncertech, či přednáškových večerech. Slavnostní odkrývání pamětní desky za doprovodu představitelů Městské části Prahy 10, si však šelma kočkovitá nechala ujít a měla recht. Černé smuteční sukno dávalo tušit, že zemřel sloupek plotu u vchodu do Trmalovy vily ve Vilové ulici. Ale ne, byla jím pouze zahalena pamětní deska Jana Kotěry – na sloupku. Ovšem při ceremoniálu byla odhalena i zrezlá plechová dvířka na elektrické rozvody, oblepená všelijakými nálepkami. Vynikala! Nutno podotknout. Nádherně malovaný vysoký štít vily byl v den akce vysoce zastíněn pártystanem s koblihami a rozdávali se taky buřty na oheň, svatojánský. Jako pardon!

 

Žít nebo existovat

Čtvrteční tornádo se přehnalo přes Jižní Moravu, otřesné ukázky, tragédie, můj muž tornádo popsal jako megaohromný vrták do ZEMĚ. Opravdu strašidelné.


NE! v přírodě je název fotografické výstavy, jejímž autorem je Matěj Dereck Hard. Dvanáct známých osobností demonstruje v rámci osvětové kampaně nevhodné chování návštěvníků lesů a parků. Vernisáž se konala ve spolupráci s odborem ochrany postředí Magistrátu hl. města Prahy v Křížové chodbě Staroměstské radnice. Bílý dress code, drinky Johnnie Walker, houbičkové mlsky Přemka Forejta, anebo taky Oddanost – socha od Myslbeka.

...a já dostala v závěru školního roku zvoneček.

PŘIZNÁNÍ na závěr: Nějak mi tito týpci zbořili mýtus, že dechovku už nikdy. Jedenáctičlennou skupinu MEUTE – techno pochodovou dechovku z Hamburku, kdykoliv.

Nezapomínejme, jsme z téže látky jako naše sny.
 

Děkujeme za odeslání!

bottom of page