top of page

PÍšu, PÍšeš, PÍšeme ~ π π π ~ Week 20

Karel IV. ze všech králů, kteří kdy v Čechách panovali, jest nejoblíbenější, napsal ve svých Dějinách národa českého František Palacký. Karel prý byl chytrý, rozvážný, empatický, ale taky samolibý, lstivý, upjatý. Bulvární historie mě baví, co naplat, mám čas.. a co se v týdnu dělo?

Chatuju

Jedna kopřiva mě žahla.. jinak výluh na vlasy aplikuju každý rok na jaře i přes léto. Nechat namočené byliny přes noc, pak ohřát na slunku a máchat vlasy do aleluja.. akorát je pak člověk trochu rozzuřený básník, vlasy všude!

Na chatě si ujíždím na samotě, rozjímání, na tichu, i když pár telefonátů přijímám. S bráchou dvě hodiny, jen to hvízdne. On na Tenerife, já konečně taky na slunku na lehátku..a rozebíráme naše domněnky – velká valuta, kterou disponujeme ..i zotročíme celý svět..u nohou nám dávno leží, jak jinak..ovšem, etický kodex nadevše.. velký bratr psycholog.

Co na chatě když prší? Nemusím zalívat, i když běhat s konví mi nevadí..

..vadí mi dehonestace.. když někdo nabízí své služby zadarmo, je k tomu třeba nucen, ok. Kdo ale službu zdarma přijímá, snižuje hodnotu dané profese. Čest a vlastní důstojnost je nejsilnější, psal Dostojevskij.

O čest se nikdy nehraje, nemůže být sice nikým odebrána, ale lze ji prohrát.

18. 5. se stalo něco, co ochromilo mou už tak chabou životní sílu. Nebudu událost sdílet, jen zmiňuju kvůli deníkování. Zažila jsem šok, že nevíte, kde je nahoře a kde dole, z otevřených úst vám nejdou slova a nedokážete jít po vlastní nohách. I přesto jsem se přesunula na vlak, ani nevím jak.


Tak krásný řezaný jsem ještě nikdy neviděla

...dorazila jsem na zkoušku sboru, zpívala jak ve snách a přitom četla nápisy na vitrážích fary: Slyš pravdu, Prav pravdu, Braň pravdu. Můj soused bass Milan mi broukal, co je se mnou a po zkoušce nás pozval s kolegyněmi na pivo U Kroka, na řezaný..musela jsem si pivo vyfotit..museli jsme se spolu vyfotit..

Paní kouzelného kotle

Vzpomněla jsem si na jeden rituál velšské bohyně Cerridwen. Vše nepotřebné, nedobré jsem vhodila do jejího kotle a poprosila, aby z neužitečného uvařila něco nového, smysluplného. Patrona si prý nevolíme, vybírají si nás sami, jen tak mezi námi.

Já upekla štrůdl

Nevím co to, po nejméně dvou letech jsem doma upekla jablečný závin. Jak mám metabolickou dietu, sladké nepeču, kromě masa na hruškách. Sice se mi hned v začátku borůvky rozkutálely po celé kuchyni – spadla mi z ruky půlkilová vanička – ale i tak, užila jsem si to. I jezení.

Stihli jsme natřít jednu lavičku na akci Sejdeme se na desítce a v rámci obnovy parku...

Nejcennější co máme je čas

Přišel čas znovu rozbalit obálku, která byla pod vánočním stromečkem a vyrazit do Oktagonu underground, navštívit bijce, fightery, gladiátory... nejsledovanější sportovní událost roku, největší boxerská show několikrát odkládaná... Vémola versus Marpo. Pro mne svět nepoznaný. Můj muž si borce nastudoval a něco mi i prozradil dopředu.

Takhle, bála bych se všech, kromě Miloše Petráška. Dělají fakt bugr, jsou agresivní, vypadají strašidelně, což se zjevně v takové show naopak vyžaduje. OK. KO dostal hned v prvním zápase po necelých dvou minutách Polák Košut, byl takzvaně vypnut... okamžitě jsem pochopila hlášky typu "Vypni ho". Prostě dostal na bradu a šel k zemi jak gumový. Je to síla musím přiznat.

Mezi šestnácti provazy si to rozdali krvelačný dánský Žralok, BabaYaga, BadBoy, Pirát, Meloun, Terminátor... Při nástupu největších hvězd večera to v O2 Aréně vřelo tak, že davová psychóza je slaboučký odvárek čajíčku.


Vémola versus Marpo

Nejpopulárnější český zápasník a hvězda OKTAGONU Karlos Terminátor Vémola se utkal s českým rapperem Marpem v boxu, tedy mimo svou komfortní zónu. Karlos se po čtyři kola na Marpa vždycky navalil v některém koutu ringu a bušil do něj. Rozhodčí to nechával. Marpo s Karlosem prohrál po vyhlášení TKO, technický knockout vyhlásil rozhodčí. A hvězda večera byla obecenstvem vybučena a vypískána. Trefný titulek napsal Reflex: Podivný box, podivný zápas, podivná výhra. Celé mi to zapadá do mého vlastního týdenního kontextu. Je to tak. Ještě pro zajímavost, dle Tipsportu byly sázky na Vémolu 15,1 miliónu oproti Marpovi, na kterého bylo vsazeno pouhých 6,7 miliónu.


Vyrábím vizitku, čtyřlístek pro Andy, chcete na masáž?

"Vypínačky" fyzické jsou podobné těm psychickým. Cítím se stejně jako Košut, možná technické KO zapískal rozhodčí, život už nebude stejný, ale třeba bude lepší...

Česká a slovenská škola Okénko v Londýně uspořádala v neděli 22. 5. na české ambasádě v Londýně vernisáž dětských i dospěláckých výtvarníků. Přispěly jsme s dcerou pracemi Muchy a Filly. Na pomoc pro Ukrajinu se vybralo 8.500 liber (247.000 kč). Moc děkujeme Terezce Buškové.

Děkujeme za odeslání!

bottom of page