top of page

PÍšu, PÍšeš, PÍšeme ~ π π π ~ Week 17

Týden z Truhly...

Bellatrix Lastrange a zkouška na zkoušky

Studentka posledního ročníku umělecko-řemeslné školy Róza hledá, jak udělat správný make-up. Kresbu čarodějky z Harryho Pottera nakreslila dokonalou, hůlku máme a šaty s doplňky se pro pomocnici zla u mě v šatně najdou určitě. Vlasy (paruku) Rózička vyrábí jako hlavní předmět zkoušek ve SOŠ obor maskér, vlásenkář.

Vnuklo mi to myšlenku, nabídnout Amálčinu Parádní Truhlu budoucím absolventům školy.. tak píšu řediteli. Nevím, jak to funguje, tuším stačí dát na nástěnku plakát, anebo vrazit avízo na webovky. Snad ani neexistuje lepší místo, kde Truhla může pomoct.

S Fillou a Muchou na cestách

V Okénku již rok učí výtvarnice Teraza a Lucie díla českých a slovenských umělců a po roční práci přišel čas na výstavu. Je nám ctí, že posíláme do Londýna práce rovnou na prodejní výstavu, jejíž výdělek půjde na pomoc Ukrajině.


Co galerista, to gentleman

Arthouse Hejtmanek v Dejvicích spolupracuje s londýnským Okénkem a laskavě naše dílka do Londýna přepraví. Proto mé kroky s pracemi vedly přesně tam. Vilu ze 17. století v pražské Bubenči probudili z dlouhého spánku akademický malíř, restaurátor a sběratel umění Tomáš Hejtmánek se svou ženou Marií. Dvoumetrový pan galerista mne výstavním prostorem provedl, když už jsem k nim vážila cestu, jak poznamenal. Truhlu jsem v Arthouse mezi všemi starožitnými, i novodobými kousky také zahlédla a ta zahrada! Příští aukce bude prý zahradní, yeaaah !

Redakce s Amálkou

Mezitím se dokončují práce v komunitním centru Vráťa ve Vratislavově ulici pod Vyšehradem. Přichází nová dávka aktivit pro děti Společně tvoříme svět. Marika Zvardoň sestavila krásný medailonek, jsem dojatá a zvědavá...

Truhla se prolíná časem, razí cestu, hledá prostory!

Prostor Olga

Olga je rohový prostor s předzahrádkou u Parku Františka Suchého ve Strašnicích. Je to i jméno manželky bývalého ředitele strašnického krematoria. V roce 2021 se Olga s galerií otevřely veřejnosti. Vidím velký červený puntík, bod, point...

I zasedly jsme v Olze u velikého stolu...

Byl jednou jeden zanedbaný park. Ten pojmenovali po Františku Suchém, bývalém řediteli nedalekého Strašnického krematoria a politickém vězni. Ale ten park byl stále zanedbaný. A pak se objevila skupina nadšenců a začala o park pečovat. Opravila lavičky, pískoviště, vyrobila informační cedule o Fr. Suchém, zasadila pár kytek. Začala zde také pořádat akce pro lidi ze sousedství. A pak si ta skupinka od městské části pronajala nedaleký, léta opuštění krámek a otevřela zde nový tvůrčí prostor, který pojmenovala jménem Suchého manželky – Prostor Olga. Od té doby zde pořádají pro veřejnost výstavy, přednášky, diskuse, vyměňují si květiny a dále pečují o přilehlý park a blízké okolí.


Pártoška

Baskytarista, zvukař, člověk přes sound Jáchym slavil výročí. Hrálo se a oslavovalo ve Vinohradském pivovaru, moc jsem si večírek užila, potkala řadu známých i neznámých... můj muž se během večera různě prolínal a my s Rubenem jsme neopouštěli stanoviště, strategické místo, kulatý barový stoleček uprostřed sálu, ústřední point.

Mohla bych o večírku napsat více, byl prima, byl dlouhý, ale potřebuji zmínit hlavně toto: jedna z Jáchymových kapel z let dřívějších se jmenovala Neposlušné hřebíky.


Neposlušné hračky

Pokud kostýmy, tak prosím takové: Toy Story Thoma Browneho, kolekce Fall 2022. Nádherné, že?

Krásně shrnuto v CZ VOGUE :

Módu Thoma Browneho nikdo z nás nepotřebuje, ale módu Thoma Browneho potřebujeme všichni.

Když mladí ladí jazz...

Na open air festivalu na Karláku byly vidět všechny tváře světa pospolu... v parku hrál nejlepší band s éterickou malou čarodějkou Lenkou Dusilovou... není co dodat, krásný čas, vítej máji !

A přírůstek do Truhly – rukávce, námořnická modř – příště.. ještě jsou nerozbalené v batohu.

Děkujeme za odeslání!

bottom of page