top of page

PÍšu, PÍšeš, PÍšeme ~ π π π ~ Week 15

„Co je vítězstvím pro kočku na rozpálené plechové střeše? – asi aby tam vydržela co nejdéle…“ Jen to ne!

Filmovou adaptaci hry Tennesseeho Williamse z roku 1955 jsem viděla když mi bylo kolem dvaceti a nemohla jsem se odtrhnout. Kočka Elizabeth Taylorovová dělala psí kusy, aby svého muže alkoholika, nedostupného Bricka v podání Paula Newmana dostala "na svou stranu". Rozčilovala mne, mučila svým chováním, vzpomínám si docela přesně. Bylo strašné dívat se na sebeponižování, nikdy nechcete nic podobného zažít. Divadelní hra byla oceněna Pulitzerovou cenou a byla již druhým dílem, za které T. Williams cenu získal. První oceněnou hrou byla Tramvaj do stanice Touha.

Dobrovolně po rozpálené plechové střeše nechodit!

Normální depkařka

Week 15 nejsem fit, kašlu, krk mám oteklý, uzliny dvojnásobné. Roušku nosím, přestože se již nosit povinně nemusí! Vystupňovaně mne trápí zaječí úmysly, Mnoho let mám touhu utéct, odskákat...začít s čistým bílým stolem. Že bych se méně trápila daleko od domova, že by trápení přehlušoval stesk po domově, si tak představuji. Sžírá mne komplet zdejší sociální klima.

Má to co dělat s časem velikonočním?

Cena pravdy dle Richarda Rohra – když se někdo pokusí žít království Boží v tomto světě, zakusí kříž nedorozumění, potíží, strádání, pronásledování. Kříž je naší poslušností, cenou pravdy a lásky – bez záruky, že to "začne fungovat". Achjo, já bych Ježíška položila, aby si odpočinul a přesvědčila ho, aby za lidi vůbec nic neobětoval. Každému přeji spravedlnost. Po čem si volá, to ať dostane.


Popravdě, celý svůj život se vyhýbám, odmítám taková tvrzení, ze kterých život vychází jako přiznané utrpení. Vždyť každý rozumný člověk z útrpného života chce rychle pryč, dřív, než o rozum přijde. Na zemi tolik času nemáme. Nepotřebuji strádat, děkuji. Ani zažívat nedorozumění a potíže, natož pronásledování! A i když se přes pravdu a lásku nemusím se všemi lidmi, to samé akceptuji vůči své osobě a vnímám jako správné. Není potřeba, abychom všichni se všemi byli na stejné lodi. Dyť se tam ani nevejdeme.

Před 110 lety se na své první plavbě v severním Atlantiku potopil zaoceánský parník Titanic, katastrofa si vyžádala 1514 obětí.

8 smrtelných hříchů

Jeden z nejvýznamnějších světových přírodovědců 20. století Konrad Lorenz se zabýval studiem chování zvířat. Za své objevy v oblasti fyziologie a lékařství v roce 1973 obdržel Nobelovu cenu. Hříchy podle etologa Konrada Loreze z knihy Osm smrtelných hříchů civilizace:

  1. přelidnění Země

  2. ničení životního prostředí

  3. závod člověka se sebou samým

  4. ztráta schopnosti prožívat city

  5. genetický úpadek

  6. rozchod s tradicí

  7. rostoucí poddajnost lidstva vůči doktrínám

  8. zbrojení atomovými zbraněmi

U leckterých by se člověk i pozastavil, že? No, na balkoně v truhlíku mi ještě nic neroste, vše je pod hlínou, přiletěl ale motýl, napít se vody..

Zachraňovatel: prej, bude si tě Amálko sám hlídat

Abych přišla na jiné myšlenky či co, pořídil mi muž dárek – stabilizátor, prosím. Neboli držák, úchyt... co dodat. Nová technologie do naší domácnosti, to mám radost. Je zlatej, zkouší mou trpělivost, je to pro něj jistě i adrenalin, ale jsem tvrdá. Neumím ocenit, jakmile vidím zas další čudlíky, šňůry, součástky.. jsem pološílená. Umělá inteligence (UI) se jmenuje DJI OM nebo MIMO ? nevím přesně, říkám mu dýdžej Ó. Ve videu vidno, jak si mně bude Ó hlídat...jooo, jsem geek.

Klidně se podívejte na Ex Machina – sci-fi fantasy flm z roku 2014 a uvidíte co s UI dál.

Já si zatím kreslím kachličky z naší kuchyně. Spánembohem.

Děkujeme za odeslání!

bottom of page