top of page

PÍšu, PÍšeš, PÍšeme ~ π π π ~ Week 16

Chcete v životě něco změnit, snažíte se a ono ne? Opakující se scénář? Vracíte se na stejné místo a začínáte pokaždé odznovu? Tento stav důvěrně znám a je skličující. Autocenzura "co dělám špatně?" se prolíná životem jako Ariadnina dlouhá červená nit.

Časová smyčka / Déjà vu

Fascinující jev jako první popsal už sv. Augustin ve spise O Trojici, kde ho nazval falešnými vzpomínkami. Podle vědců za to prý může menší objem hipokampu. To vede ke zvýšení jeho citlivosti a pak i malé podráždění nervových buněk může být důvodem pro jakousi chybu v systému vyvolávající falešné vzpomínky.

Hippocampus – mořský koník – je součástí velkého mozku.

Jak zabít čas

Princezna zakletá v čase musí vyřešit těžkou otázku. Přitom ji runa času časovou smyčkou chrání před černou bouří! Princezna musí najít pravou lásku, nebo zabít strůjkyni zla. No prosím, jak jednoduché, že! Česká fantasy pohádka vyšla taky v časové covidové smyčce v roce 2020.

Zabíjím čas čtením

Hodnotím práce dětí v literární soutěži pořádané Art Botič Centrem. Poezii a prózu na téma Jak můžu prospět planetě Zemi a vyjádřit jí lásku a vděčnost. Děti jsou ve třech kategoriích: ti nejmladší od šesti let, co se sotva naučily psát. Prostřední skupina (od 12 let) mne překvapila nejvíc. A nejstarší kategorie "dětí" je od 16 let. Hravost, lehkost, jednoduchost. Děti jsou přímočaré a otevřené. Jsou i soucitné. Dojímají mne. Udělala jsem si systém, vystřihuji písmenka, každé dílo hodnotím pocitem...

Je největší Matka země, dle mně...

...královna Alžběta. Symbolicky – pokolikáté v mém blogu – vybírám královnu, slaví 96 let. Píšu o ní vždy s respektem a obdivem, je boží. A followuji @thelondoner – The Londoner Hotel. Luxusní úhlednost super-boutique-design hotelu mi dělá moc dobře. Jednou zde budu jistě ubytovaná a udělám reportážičku.

RE-RE-RE

REduce – REuse – REcycle

snížit – znovu použít – recyklovat

Když toho člověk mnoho nemá, musí vystačit s málem. Takto bych šetřila naší matku Zemi. Dostkrát lze používat všelijaké materiály dál, jinak, znovu. Papírová písmena, kterými hodnotím literární práce dětí mi zbyla z velikonočního dětského workshopu. Sukně, svetry, kalhoty použiju na kostýmy bytostí lidských i nadlidských. Jsem mistr recyklace, troufám si tvrdit, falešná skromnost stranou! Tento slogan mě ostatně naučil mentor doktor Slezák, který má na Earthday narozeniny. Blahopřeju.

Ale pozor!! I pro malý detail jsem schopná jít v zimě do lesa na jahody. Aby dokonalosti bylo učiněno za dost. Podobně hovořil český cosplayer v debatě o dokonalosti kostýmů na Comic-Con festivalu v Praze. Zas o něco víc nadupanější třídenní festival věnovaný videohrám a stolním hrám, filmům a seriálům, anime a komiksu, knihám a obrazům, kostýmům... jsme s dcerou navštívily již podruhé. Milujeme hrát si.

Vyzkoušela jsem si železný trůn z Her o trůny, stála u modrého létajícího Forda Anglia z Harryho Pottera. A zamilovala jsem se do umělé inteligence. Žlutého robotického psa představovala ČVUT v technologické zóně. Taky pavouka. Těm sice vůbec nefandím, ale robotického bych snesla, dokonce poprvé bych v souvislosti s takovým tvorem použila i slovo roztomilý. Ano, vedle kostýmů a masek mne dostal na kolena pes.

Cermat testy = rok života

Na SRPŠ maminek domškoláků to zas vřelo. Každá chce pro svoje dítě vše nejlepší. I ušetřit starosti – aby se dítě vešlo do tabulek, do školního systému...

Má učitel v systému čas zeptat se každého svého žáka, jak jde život, když už ho roky učí a vede? Stihne ho vůbec poznat? Je to jako byste měli pětadvacet, třicet dětí.. jak kvalitní péči v takovém množství každému dáte?

Ať systém nebo domácí vzdělávání, celou devítku je nutno drtit testy. Hlavně bez chyb a na čas. Co z toho asi člověk ve skutečném životě potřebuje....inu, otevřely jsme debatu, víno a chroupaly brambůrky do noci.

Ruská panenka

V šestnáctém týdnu jsme začali sledovat seriál Russian Doll, taky je zde časová smyčka, jak jinak. Hlavní hrdinka zrzka Nadia je hustá, celý čas jen kouří, pije, šňupe.. snaží se všemožně dostat z časové smyčky.

Já na to kašlu a dělám si čaj. Chci levitovat nad zemí (jako dnes ve snu).

Děkujeme za odeslání!

bottom of page