top of page

PÍšu, PÍšeš, PÍšeme ~ π π π ~ Week 20

Rychlý týden, speedový, quick, turbulence, šest nohou, možná osm, ani nevím..

FIFIPALDI mi můžete říkat pro dvacátý týden. Ale ta vůně šeříku je omamná!

Výraz Fifipaldi se v naší rodině skloňuje již dávno. Znamená jednoduše, že jedete jak fretka. Nebudu zde vypisovat celý seznam, ale chvílemi jsem se opravdu viděla i zezadu. Že může někdo konat několik věcí naráz (častěji se to říká o ženách), není pravda. Dělají se zbytečné chyby a člověk neví, čí je, a proč? Někdy se to ale zkrátka jen tak sejde.

Emerson Fittipaldi je bývalý brazilský automobilový závodník, pilot formule 1, dvojnásobný mistr světa z let 1972 a 1974. Mně se ale líbí Jaguar. Nikoli nové modely, nejvíc ten z šedesátek. Žebříček aut Jamese Bonda – OK, ale Jaguar E-Type, o něm i samotný Enzo Ferrari prohlásil, že se jedná o nejkrásnější automobil, který byl kdy vyroben. A když tohle řekne člověk, jenž stojí za vznikem automobilky Ferrari, tak na tom něco bude.

Ve speedovém videu FIFIpaldi Fast Week 20 hraje přísná paní a bude to zřejmě fifiofinou. tzv. fifinou. Dle dcery připomínám komediální herečku a prý, jestli mi to nebylo trapné, takto se venku producírovat? Bylo. A k tomu mám jeden důležitý poznatek: Podpatky, prosímvás, jsou uchoditelné v maximální výšce sedm centimetrů. Pro všechny výrobce obuvi: ve vyšších botách, než je 7 cm, se lze pouze opírat, o chůzi nemůže být ani řeč. To fakt nejde.

 

Madamme de Janjour

Rozkošnou píseň týdne Madamme de Janjour pro Ivu Janžurovou věnoval herecký kolega Igor Orozovič se svou kapelou a zpěvačkou Veronikou Lazorčákovou. Madamme oslavila úctyhodné osmdesáté narozeniny.

 

Být divadlu blíž

Musím zmínit hezký projekt: ND Café. Chcete vědět, co dělá kustod orchestru, inspicientka, inspektorka hlediště, nebo třeba korepetitor opery? Zažila jsem on-line setkání s uměleckou maskérkou a kostýmním mistrem Národního divadla. Velice mne překvapuje, jak nedoceněné tyto profese jsou. Přitom bez takových to přece nejde. V jakých podmínkách musí fungovat je až zarážející. Nevětratelné, temné, stísněné prostory... v kopkách, v divadelních sklepeních vznikají krásné postavy, které nás, diváky, baví více než 2500 let. I když po zániku západořímské říše divadlo téměř pět století živořilo.. jen hrst potulných komediantů a kejklířů se potloukalo krajinou.

Nejlepší divadlo je takové, kde divák chce vstát a hrát spolu s herci.

Můj květnový herecký oblíbenec? Tom Hardy. Líbí se mi jeho křivé zuby, jeho hlas a tak vůbec. Mou oblibu si získal především z menší role v Peaky Blinders, v marvelovském sci-fi fantazy komiksu Venom i jako bojovník ve filmu Warior. A v biografickém snímku Legend sehrál dvojroli. Film je o nejznámějších britských gangsterech, dvojčatech Krayových, z poloviny divokých šedesátých let. Moc dobrý.

 

Knižní tipy

Na dětské narozeninové párty mi maminka oslavence, čtyřletého chlapce, půjčila tři knihy ke čtení. Prý jsou výborné, všechno severští autoři. Začnu Autobusem sebevrahů od Arta Paasilinna.


Dcera si tento týden v knihovně také vybírala svých pravidelných šest knih na měsíc. Já tam akorát ještě jednou zaběhla pro zapomenutou průkazku! Pak mi k večeru přišla říct větu v cizím jazyce, znělo to španělsky.. Já nebyla schopna žádné reakce. Poznamenala, že se začala učit esperanto, že si nemohla pomoct. Zapisuji tedy další jazyk na Duolingu, vedle angličtiny, je to francouzština, japonština a nově přibylo esperanto. Děti jsou taky fifipaldiové, ale ještě o tom nevědí.

 

Důležitá věc na závěr, prosímvás na FCB čtu, že je období vypadávání ptáčat z hnízd a co že ideálně s tím. Hlavně, ať kočky v tuto dobu celoplošně dostávají domácího zaracha!

Dobré slovo i železná vrata otvírá.

A ta omamná vůně šeříku...

 

Studie: AMALKA & JAGUAR 7xTOP

 

Děkujeme za odeslání!

bottom of page