top of page

PÍšu, PÍšeš, PÍšeme ~ π π π ~ Week 10

Nikdy jsem nebyla typem člověka, který tvoří pro sebe. Potřebuji výzvy, impulzy, reakce lidí. Ty mi dodávají optimismus, nabíjejí energií k překonávání překážek, říká Blanka Matragi, česká designérka a módní návrhářka. Líbí se mi korálky a blýskátka, určitě ano! Prohlížím si Matragi výlohu pod Prašnou branou, kdykoliv jdu kolem. Občas bych designérčin citát poupravila dle svého: Jsem typem člověka, který tvoří pro sebe, protože nedostává dostatečné výzvy, impulzy, reakce lidí, které dodávají optimismus, nabíjejí energií k překonávání překážek.

Styl Shiaparelli, prosím!

Rivalka Coco Chanel Elsa Shiaparelli ve své tvorbě odvážně použila nápadný odstín růžové barvy, takzvanou shocking pink a za to velké díky! Chystaná celokožená kapucka bude totiž vínové barvy v kombinaci s shocking pink..

Nejsem jako paní Shiaparelliová. Matka nepatřila k aristokracii, otec nebyl význačný vědec. Elsa studovala jazyky a literaturu, působila taky jako vychovatelka. Tady bychom se potkaly. Tvorbu návrhářky zásadně ovlivnila přátelství s umělci z kruhů dadaistů a surrealistů, jakým byl "knírač" Salvador Dalí. Elsa Schiaparelli je označována za surrealistku mezi módními návrháři, její tvorba za surrealistickou. Ke známým modelům patří např. klobouk ve tvaru boty, bílé šaty nesoucí obraz mořského raka od Salvadora Dalího nebo knoflíky v podobě hmyzu...

Surrealisti současnosti

Za surrealisty současnosti považuji například hudební kapelu Davida Krause. Projíždím staré fotky, když zálohuji počítač a přitom na mne vyskakují různé obrázkové vzpomínky.. Jednou na zvukové zkoušce.. Kluci mi udělali ve vinařských závodech, kde mívali zkušebny úplně všechny pražské kapely soukromou přehlídku kapucek. Chybí zde bubeník Kolouch, byl mimořádně indisponován, fotku spícího v autě sem dávat nemohu, zabil by mne.

Všem ženám blahopřeji!

.. a přeji KVĚTINY .. dívat, vázat, zalévat, vonět, obdivovat a k tomu si dát čokoládový bonbón uvnitř s oříškem, klidně i bez zlatého papíru. Upéct bábovku, uvařit kafíčko a hezky se spolu mít. Chci péct bábovky a vařit kafíčka uprchlým ženám, bez domova, rodiny, střechy nad hlavou, bez všeho, jen s nejistotou. MŮŽU HNED!

Zprávy z války:

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov zveřejnil podmínky Ruska na ukončení invaze:

  1. Uznání Krymu

  2. Doněcké

  3. Luhanské republiky jako ruských

  4. Změna ukrajinské Ústavy, která vyloučí vstup Ukrajiny do EU a NATO

Protinávrh:

  1. Putin před tribunálem pro zločin genocidy

  2. Svobodné a férové volby v Rusku

  3. Reparace ze strany Ruska na obnovu Ukrajiny

  4. Rusko se vzdá jaderných zbraní

Protinávrh není bohužel oficiální, je pouhou ironií, která ukazuje nesmyslnost ruských požadavků.

Dělat si srandu je vždycky dobré, protože humor je jedno z nejchytřejších řešení špatných situací.

Prakticky se válím smíchy ve dne v noci. Ne-e. Ale modrožlutý kožený šátek byl vyroben již v roce 2018. Tehdy jsem o barevné kombinaci v kontextu "ukrajinská vlajka" vůbec neuvažovala, jen se mi líbila. Není k prodeji, nasadila jsem si šátek, jako kdysi pionýři nasazovali pionýrský, ten jsem na krku nikdy neměla, přísahám!


Oh, sinnerman, where you gonna run to?...

...zpívá Nina Simon. UK POINT je odpověď. Jdu si posedět na akademickou půdu filosofické fakulty. Je mi zde dobře, cítím ochranu a klid ..Please hide me, I run to the rock..

Studii s názvem Depresivní společnost vede PhDr. Olga Plíčková. Známe se ze snů (Olga vedla skupinu v několikaletém sebezkušenostním výcviku O výkladech snů). Daly jsme si sraz v budově Filozofické fakulty dole ve vestibulu. Čekala jsem v Celetné 20, neboli v místě, který se nazývá Buquoyský dům. Měla jsem správně být ale naproti, v Celetné 13. Ať žije třináctka! Pozdě do hodiny, opisuji z tabule: Ambivalence je nesnesitelná pro rozum.

Je to jako, chci pomoct, ale bojím se, že pomoci nedokážu.
 

Z FCB: 20 důvodů, proč je super mít kámoše esoterika

Každý z nás má alespoň jednoho kámoše nebo kamarádku, co nosí amulety, vykuřuje si byt šalvějí a věří na jiné energie, než ty započítané v inkasu. Sice jimi na oko lehce pohrdáme, ale stejně máme pocit, že jsme lepší lidi, už jen když s nimi trávíme čas. I když všechno to vegetariánství a meditování odedřou oni. Proč je výhodné mít aspoň jednoho kamaráda esoterika?

  1. Esoterici jsou většinou hubení a hezcí lidé, i když to maskují batikou.

  2. Jejich byty jsou krásně provoněné esenciálními oleji a tyčinkami.

  3. Umějí masírovat.

  4. V posteli to dovedou pořádně po tantricku rozjet a umí si dát nohu za krk.

  5. Vědí, k čemu je quinoa a čakra.

  6. Taky dovedou říct "kundalíní" a nesmát se u toho.

  7. Názvy knížek v jejich knihovně se vám postarají o zábavu na celý večer.

  8. Znají jiné čaje než Pigi.

  9. Umějí uvařit čočku s tofu tak, že si s chutí přidáte, klidně několikrát.

  10. A vůbec umějí vařit bez podravky a magi.

  11. Mají vždycky nějaké zajímavé legální drogy.

  12. A když nemají, vědí, kde je sehnat.

  13. Cvičili jógu, ještě než to bylo in.

  14. Říkají vám hezké věci o vás samotných.

  15. A vůbec jsou schopni hodiny kecat jen a jen o vás.

  16. Díky nim máte empiricky ověřeno, že člověk vydrží klidně deset dní dobrovolně nejíst a nezemře.

  17. Mají za sebou víc klystýrů než pornoherečky, takže jsou čistí i zevnitř.

  18. Když se chováte jak idiot, vědí, že ve skutenčosti nejste idiot, ale že zrovna máte proces.

  19. Kamarádí se aspoň se třeti psychoterapeuty, když je nejhůř.

  20. I když budete sdílet tehnhle článek, budou stále pevně věřit, že i vy jednou dojdete osvícení.

 

Apotropaionem roku 2022 je Batman

Apotropaion je zobrazení, symbol, předmět nebo gesto, které má odvracet zlé působení, chránit před zlými silami, čarami a kletbami. Takový talisman obranné magie. Typická je například děsivá hlava Gorgony, lvi hlídající u vstupních dveří nebo chrliče na středověkých katedrálách.

Na nového Batmana jsme šli do IMAXu, těšila jsem se na něj přes rok. Polidštěný superhrdina se trápí od začátku do konce a konce to nemá. Otisk doby, vnímám silnou paralelu se současnou společností. Je v depkách a Batman taky. Ale naděje – že zítra se zas o něco víc pousmějeme nebo pomůžeme k úsměvu někomu dalšímu – umírá poslední.







Děkujeme za odeslání!

bottom of page