top of page

PÍšu, PÍšeš, PÍšeme ~ π π π ~ Week 1

Nasadila jsem novému roku pro jistotu rovnou korunu. Esence prvního týdne ve znamení zdraví, staré moudrosti, čokolády, umění...

Zdraví – Tygr se chystá na svůj skok

Tradiční čínskou medicínu na klinice Meridian superviduje MUDr. Štefánia Ebenová, Ph.D., lékařka s praxí v oborech cévní a kardiovaskulární chirurgie, lektorka TCM Institutu. Známe se skrze naše děti. Bylinky, kytky, vůně, harmonie, relaxační hudba, čajíčky... taky akupunkturní jehličky. Každému co jeho jest.

Tradiční čínská medicína je starobylým učením. Podle kalendářního roku jsou před námi již pouhá dvě přechodová období: Xiao Han - Malá zima od 5. do 20. ledna a Da Han - Velká zima od 21. ledna do 4. února 2022. Obě období náleží elementu Země. To znamená, že Qi zimy se zanořuje do matky Země, aby z ní povstala s novou energií Dřeva, které přináší jaro.


Oslovuje mne čaj z chryzantém a obnova základu – namíchaná směs bylin, kterou lze přidat do polévkového vývaru.


Zatímco čínský rok 2021 byl ve znamení kovu Rok kovového Buvola, rok 2022 bude ovládat voda. Nový čínský rok začne od února ve znamení vodního Tygra. uuuááááááá...mijau

Košišky my rádi.

Moudrost, knihy, antika, libo?

Do antikvariátu chtěla dcera. Normálně si knihy půjčujeme z knihovny. V obchodě v Dlážděné ulici jsem automaticky sáhla po řeckém autorovi jménem Plútarchos. Moralistická etická dílka, životopisy, úvahy, filosofie.. to je moje. Antika je mi souzena.

Na přednášky docenta Václava Marka z Ústavu řeckých a latinských studií Filosofické fakulty vzpomínám s úctou. Přednášel s takovou zapáleností o makedonském králi Alexandru Velikém...


Dcera v tichém antikvariátu sáhla po Oscaru Wildovi.

„Zamilovat se do sebe - to je románek na celý život.“

Veverka

K antice mne přivedl rodinný přítel a bývalý kolega z novin Milan Slezák. Jeho fejetony jsem sázela na stránky Mladé fronty. Poznali jsme se ale v novinách Zemských a až v Hospodářkách jsme začali chodit na pivo, ehm na obědy. U Milana platí toto: mluví stejně jako píše a píše stejně jako mluví. A to i v televizi. Bývá často zván, aby komentoval události z Číny, Sýrie či Egypta. Zeptal se mě: Co chceš, abych v Komentářích dneska večer řekl za slovo? Veverka, odpověděla jsem. Kolegyně Drtinová se při odpovědi doktora Slezáka na situaci v Číně viditelně nestačila divit. Milanovu odpověď dohromady nedám, ale dojem bych popsala takto: ...Mao Ce-tung by těžko skákal jako veverka ze stromu na strom... Nejsem Mao Ce-tung, ale taky neskáču ze stromu na strom.

 

Neexistuje problém, který by nevyřešil kousek čokolády

Když jsem bydlela ve Veverkové ulici, dostala jsem přezdívku, světě div se, Veverka. Že se mi kdy dostane do ruky degustační sada čokolád Michel Cluizel by ani veverka nemohla tušit. Čokobanka, kde lze francouzskou čokoládu objednat radí, jak na degustaci. Pátý bod říká: Rozlomte vzorek napůl. Slyšeli jste jasný a čistý "snap"? Tak by to mělo být! Kvalitní čokoláda by též měla mít čistý a jasně definovaný zlom. Žádné rozdrolené okraje.

Když já nejradši oříškovou.

Sběratelem od šestnácti

Synovi jedné známé je šestnáct a přál si k narozeninám vázu. S dovolením a tichým obdivem jsem si sběratelský kus musela vyfotit. Autorem je designér Milan Pekař. Mladému sběrateli blahopřeji ke vkusu. Já v šestnácti chodila s bruslema na zimák okukovat kluky nebo na diskotéky okukovat kluky. Úplný jantar. No a dnes bych si takovou jantarovou hned vybrala. Anebo tu žlutou, tyrkysovou...?

Chtěla bych vázu od pekaře!

Week 1 na kloboučkách

To znamená, že jsem u kamarádky fotila kloboučky na prodej, prý jsou hezčí s vlasama. Nakrátko střižená Veronika v devadesátkách soutěžila v Miss ČSR/ČR. Do té doby nevídané. Krátké vlasy má dodnes a stříhá si je sama. Kdyby tehdy místo tance (kterému se ale Veru věnovala dlouhodobě na profesionální úrovni!) předvedla střih vlasů, žádná dlouhovláska by už tehdy neměla šanci. Neznám kolem sebe nikoho, kromě Veroniky, kdo by měl stejný vkus, jako já.

Kloboučky zde Proč je prodává? Jsou velké.

 

K+M+B+2022

Dle slov naší farářky Mariky "k m b" znamená "klíče mobil brýle".


Tři králové prošli Prahou 2

Má milá rodná Praho 2!

Bylo mi ctí společně i s králi ukončit Vánoce v Podskalí – Na Výtoni u pidi stromečku – Na Folimance v Altánu. Útočištěm pro přípravy nám s Janou a Aničkou, Slávkem, Tomem a Vojtou, bylo Helenino taneční centrum Art Botič. A sejdeme se brzy zas, už přišel ten správný čas.


Se světlem a svěcenou křídou od otce Jakuba Karla Berky z kostela svaté Ludmily, dostalo požehnání mnoho domů. Jistě i ten váš.

Pracuj na sobě, nebo bude pracováno na tobě.

Napsala mi kamarádka grafička, hele co na mě vyskočilo:

Něco o autorovi: Štika Jaroslav, malíř a grafik (1906 Praha - 1940 Praha.) Bratr grafika Karla Štiky. Studoval rok na Akademii výtvarných umění u prof. Obrovského, pak v Římě na Akademii di Belle Arti Amálka píše paměti (1934) z cyklu suchých jehel "Los Amantes".

Moc díky, Leničko.

Užíváme dárku

Na závěr, když už je Amálka svlečená, bych ráda doporučila koupelové bomby. O firmě Lush jsem psala ve WEEKU 47 ... bath bombs jsou kouzelné.

Ještě nás čekají jistě další bomby. Čusík.

 

Děkujeme za odeslání!

bottom of page