top of page

Únor ’23 π π π ~ PÍšu, PÍšeš, PÍšeme

Vyzval bych tě na souboj rozumu ... ale vidím, že jsi neozbrojen.

Nikam tímto citátem Williama Shakespeara nemířím, jen mi tak nějak rezonoval během lednových prezidentských voleb. Byl to napnelismus, naštěstí vyhrál generál! Mrzí mne ale celkem početná skupina stoupenců, voličů, spoluobčanů, kteří volili někoho, kdo prokazatelně lže.


Alexandr Solženicyn:

"My víme, že lžou, oni vědí, že lžou. Vědí také, že víme, že lžou a my víme, že oni vědí, že my víme, že lžou a stejně lžou dál..."

DRŽME SE!

Máme Pana Prezidenta

PPP = Prezident Petr Pavel / dort Pavlova, metro (i.) P. Pavlova / je to také zkratka pro pedagogicko-psychologickou poradnu 😉

Já normálně zatoužila pro prezidenta pracovat, klidně na Hradě i v podhradí .. nekecat a dělat, to by byla práce snů! Osobnost současného prezidenta splňuje můj ideál, je pro mne vzorem. Netušila jsem, že někde uvnitř mne ještě něco takového existuje. Zažívám tudíž euforii znovuobjeveného, např. se ráda dívám na zprávy a usmívám se při reportážích, kde se hlava státu vyskytuje. Je to neuvěřitelné. Jen opoziční politici se stále stejně nedají vydržet, zde žádná změna neproběhla. Moderátorům blahořečím - mají s takovými svatou trpělivost, klobouk dolů. Sleduji zpravodajství ČT 24.


Na HBO běží seriál The Last of Us, dostali jsme doporučení. Jde o akční dobrodružnou survival hororovou hru. Fakt napínavé. Ale naštěstí v ní hraje Pedro Pascal, nápadně podobný našemu prezidentovi Pavlovi. Vidím zřetelnou podobu a tak jsem v klidu, neb mne uklidňuje generálova přítomnost, je to tak.


Zpátky na Zem

Usilovně hledám práci, lépe řečeno spolupráci. Oslovuji známé i neznámé.. kdo mi přijde do cesty, zkouším vše, člověk nikdy neví. I vypadla na mne ze skříně stará vizitka, zrovna když v televizi po očku sleduji projev guvernéra ČNB. Říkám si, to je Aleš! Opravdu jsme se před mnoha lety potkali v HN, v té době jsem pro ČNB zrovna několik grafických brožur vytvářela. Žel, rukou dopsané telefonní číslo nefunguje, spolupráce se nekoná. Prozatím.

Slaví se 30. výročí: vzniku české a slovenské koruny, kolkování bankovek a výroční logo ČNB od akademického malíře Jana Solpery.


Strojovna

Sviť měsíčku sviť, ať mi šije niť. Chodím do kurzu šití. Rozhoupala jsem se do kurzu nastoupit po sedmi letech úporné snahy švadlenku si najít. Což o to, dobrých devět šijících žen jsem potkala. Ale. Jedna bizar zkušenost za všechny: Nesu materiály na mikulášský kostým do Zašívárny - šicí dílny. Potřebovala jsem upcyklovat hábit pro Mikuláše. Vysvětlila jsem, ukázala, našpendlila - co a kde sešít, našít, prošít, prodloužit, nastavit, nazdobit.. vše je možné, máme jedenadvacáté století. Když mi po několika urgencích (v řádu týdnů!) telefon paní zvedla, řekla, ať si pro tu ’věc’ přijdu a už nikdy nechodím. Bylo před mikulášskou a já měla polotovar...


-střih-


Ve Strojovně jsem na druhé lekci rozstříhala staré šaty na pytlíky pro bylinky. Radši upcykluji, než nakupuji, dělá mi to velkou radost. Momentálně mám ze zbytků saténové spodničky rozdělanou bombadůrku, ehm pardon, pompadurku.

Moje babička bývala krejčová, dodnes mám její úchvatné modely schované. Jako malá jsem pokreslila několik sešitů modelek. Představu, jak látku okolo sebe ovinout, aby slušela, mám.. už jen střih, technika, mechanika stroje no a šikovnost. To je celé. Uff. Takže babi, snad se nebudeš muset obracet v hrobě, snad Ti neudělám ostudu. Držte mi palce. Stroj se rozjel...


Únorový Swap Prague ve Vzletu

Doneslo se celem 3818 kg věcí, téměř 4 tuny! Z toho bylo 60 kg knih, 1026 kg věcí do domácnosti. Na místě se vyswapovalo celých 85 %. Ať žije planeta! My donesly dvě kilečka, domů odnesly jedno. Šatna si krapet ulevila.


Snídaně u Tiffanyho

Tiffany & Co. - americká společnost prodávající luxusní šperky, drahokamy, hodinky a další.. Šperk toho jména nevlastním, ale mám spoustu krásných jiných cinkrlátek. Nejsem ten typ sběratele, naštěstí pro kapsu mého muže. Paperback Legendary Tiffany z roku 2011 je určen pro rozstříhání do artkoláží. Už teď se moc těším. Když diamanty nevlastníš, nakresli si své. Moment, oprava: I když diamanty vlastníš, nakresli si další.

Jen tak

Úterní nálada, aneb když to náhodou spontánně vyjde, žádné domluvy, jen se potkat v běžném životním kalupu.. miluju. Ale jinak jedu suchý únor, fakt.

Jsou to dva roky přátelé, co blog pravidelně píšu. To to letí! Mám ovšem posilu. Bílou Kočičku. Pracuje se mnou usilovně, posuďte sami..

Tipy:

  • Plesová sezóna - mne snad letos mine, to jako nevytáhnu střevíčky?!? Přece jen ano. 2. 3. 2023 na Reprezentačním plese dvacátých let ~ ples FF a PedF UK. Půjdu okukovat modely.

  • Literární soutěž 11. ročník ... ArtBotič pojedenácté pro psavce, básníky, poety... Téma je krásné: Sen, kterým žiji každý den.

  • Ungelt & Jazzík ~ koncerty Petr Zeman Quartet 11. a 24. 2. 2023

  • Antik salon Mánes - prodejní veletrh starožitností 3.-5. 3. 2023

  • Příčná ulice, Harry Potter ... zrovna čtu druhý díl Tajemnou komnatu. Ale co bych chtěla tipnout: American grill restaurant and grill Hopala v Příčné ulici má vynikající burgery. Hambáč Hopala doporučuji, mňam! Krom dobré bašty se zde občas hraje blues. Posledně jsem se zde seznámila s bluesmanem Barniem z Londýna. Je filmovým maskérem, pracuje momentálně na projektu tady, ale prý se už těší do důchodu. Mimochodem, dělal masky skřetů Gringottových z kouzelnické ságy, ukazoval fotky v mobilu.. ani nevím, zda věděl, v jaké to ulici sedí a hraje. A to mě baví.

Začal rok králíka, tak ať vám pěkně dupou, mějte se v bílém únorovém světle, pá! 🐰


Francouzský spisovatel a moralista Jean de La Bruyère o dvoře Ludvíka XIV.:

"Existuje oblast, v níž jsou radosti viditelné, ale falešné, a smutky skryté, ale skutečné."

Platí to stále. Radujme se klidně skrytě, ale skutečně. ❤️

Děkujeme za odeslání!

bottom of page