top of page

Prosinec 2022 π π π ~ PÍšu, PÍšeš, PÍšeme

Ahoj, zdravím všechny milé čtenářky a čtenáře v posledním měsíci roku 2022! Kdo mi to tu loupe perníček? Všechno je jednou poprvé – zní mé téma tentokrát. Měla jsem takových poprvé hned několik pokupě.

Snížek v Praze nebývá často a je vždy milé vidět krajiny bílé kolem, pak se hned rozsvítí svíčky v lucerničkách a začnou se lovit recepty na cukroví, formičky ze špajzu, perníčky honem zdobit, dárečky shánět a stromečky vonět.. Ne ty do auta, ty opravdové lesní, zelené. Krásou prodchnutý prosinec, každý se těší, i okna zdobené vločkami a světýlky.. jednou za rok.

Válím, hnětu, peču, zdobím... letos poprvé. Bylo načase. Co budu povídat, obchod Ozdobdort.cz jsem vzala útokem. Bourbonská vanilka, zdobení všech barev i tvarů, belgická čokoláda na polevy... I včelí úlky / vozí hnízda mají vychytávku - jsou ochuceny růžovou vodou Nielsen-Massey Vanillas. Experiement se vyplatil, chutnají skvěle s lahvičkou Rose Water za dvěstěpade. Povedly se opravdu, kočička aktivně asistovala, absence = 0 minut. Video má přes dva tisíce shlédnutí na YTB, na instáči méně, ale na mé skromné poměry i tak dost, dokoukejte do konce!

Mladé umění

Artovky, komiksy, ilustrace, knížky – to je naše pole; s dcerou píšeme knihu, ona i ilustruje. Garius se bude zřejmě kniha jmenovat, stejně jako zelený chlapec viz níže...

Výstavní akci Pokoje, komiksový festival Frame nebo soutěž Book in Progress – vřele doporučuji v příštím roce navštívit, mají grády! Pěkných akcí je během roku nejen v Praze opravdu spoustu, ale kdo navštíví tyto, neprohloupí, věřte.


Pokoje jsou young umělci vytuněné vybydlené prostory. Prostě, vyrobte si pokojíček, tady máte téma... obdivuji se všem zrealizovaným nápadům, protože "řečí umí mít každej jak palackej", by řekl děda, SOUHLASÍM. Letošní téma byly Okraje. Výstava obsáhla čtyři patra paláce Hrzánů z Halasova v Celetné.

V posledním patře jsme si s Ladou objednaly obložený talíř aneb poznej, jak chutná umělec. Dostaly jsme červené víno v kelímku, na tácku pak dvě kyselé okurky, kousek čokolády, několik kuliček hroznového vína, kus hermelínu, půl rohlíku a bazalku. Měly jsme poznat, které jídlo/pití ztvárňuje kterého umělce. Byli zde Josef Lada, Toyen, Damien Hirst, Henri Matisse, Frida Kahlo, Vasilij Kandinskij a Marcel Duchamp. Naše propojovačka zde:

Jak byste pospojovali vy? Výsledky spávných odpovědí budou zveřejněny prý již brzy.


Frame - komiksový ráj, svět ilustrátorů a psavců... i zvláštních, jiných postaviček...jednu takovou jsem zde potkala, neviděli jsme se přes dvacet let, osoba mne nepoznala a tak nebylo na co navázat. Domů jsme si kromě zážitku donesli chic kocoura od Manfreda Rohrera, líbající sochu od půvabné Mon Bean nebo odznak prsou s tužkou od Brunhildy. Krásný první advent! 🕯

Chcete skvělý papír pro svou knihu, pomoc s vydáním, s grafikou, či laskavé rady odborné poroty? Book in Progress v Campu je řešení = jinak řečeno, být ve správný čas na správném místě. Tak příští rok! Chtěla bych vydat knihu, kdo by nechtěl?

Essence of beads

Občas jsem někoho lahvičkama s korálkama zmátla ... pozorovala výrazy, oči říkající co je to? Letos poprvé naděluji lahvičky korálků. Recyklace. Než aby korálky ležely ve tmě truhličky, postoupila jsem je do sklínek, každá má svou specifickou esenci, korálkovou. To je to!

Sušené ovoce – v zimě jasná volba

Poprvé jsme vyzkoušeli lyofilizované - mrazem sušené - ovoce. Chutná, zdravá sladkost. Fíky, jahody, višně a meruňky... favoritem jsou u nás ty posledně zmiňované, meruňky chutnají nečekaně luxusně! Chuť fíků mne také překvapila, říká se, že pravou chuť poznal málokdo. Ať žije Svět plodů! Balící papír má dobrý hlášky, palec hore 👍

Ako v rozprávkovom sne..zvonky štěstí..

Absolutně jsem se vymeditovala na výtvarných online podzimních dílnách Art Clubu České a Slovenské komunitní školy v Bristolu. Pod vedením Lucie Húskové byla tvorba vysoce meditativní. Slovenština se tak příjemně poslouchá.. Lucia nás slovem i obrazem provázela, pěkně se kreslilo, malovalo, stříhalo, lepilo. A zas pro mne bylo něco poprvé, nebo spíš poprvé po hodně dlouhé době. Vodovky jsem naposledy používala někdy na základce. Mé běžné pracovní nástroje jsou jen tužky, fixy, občas pastelky.

Můj muž s Darou Rolins už kdysi v kapele hrál, pro něj to poprvé nebude ... cvičí zrovna píseň, bude zpěvačku vbrzku doprovázet v Show Jana Krause. Od doby, kdy s Karlem Gottem Darinka zpívala Zvonky štěstí uplynulo 34 let. Kdybych si měla něco přát, poprosila bych čas, aby šel pomaleji, zhruba aby každý rok trval deset let, bez známek stárnutí, prosím. He.


Tři, dva, jedna...teď ! iTEĎ

Vyšly historicky první dětské noviny iTEĎ. Jsme na sebe hrdí, byla to jízda. Prohlédněte si naši práci.. náhodné vzkazy z poslední strany, důležité: Čauky mňauky! Natan je sexy. Bába je stará. Jezte salám. Bobek. Nezapomeň na to, že když padáš ze schodů, tak nejspíš padáš ze schodů... a ještě vzkaz od Archimedovy manželky: Těleso ponořené do kapaliny si po sobě vydrhne vanu! 🙌

A je to tady zas

Fotografkou Mikulandou, která se též stará o garderóbu Mikulášovic družiny, jsem se stala již dávno. Dětem děláme živé pohádky a jim svítí očka, má to cenu!

Advent znamená čas přicházení. Koho? Učí nás, že spasitele. Ale potřebujeme jej? Neukrývá se v nás samotných síla Nejvyšší? Nač čekat, když dar proměny nám byl vetkán přímo do vlastní DNA..

6x miluju

  • Miluju Život, Zemi, Vesmír

  • Miluju Prácičku

  • Miluju Lásku

  • Miluju Prosinec

  • Miluju tanec Wednesday Addamsové

  • Miluju jádrový chlebíček, který maj’ v CAMPu

 

Řítíme se do nového roku s trojkou na konci, tak wopatrně!

Užitečné zamyšlení od Kačenky z FCB: Srdcová sedma, film z roku 1998, romanťárna, v originále Sliding Doors...co že to vlastně ta srdcová sedma jako je?! Milí přátelé, srdcová sedma vrací do hry, tak přesně TU vám do roku 2023 přeju 😎 à propos, poprvé v životě 👈 buďte ve hře!


Děkujeme za odeslání!

bottom of page