top of page

PÍšu, PÍšeš, PÍšeme ~ π π π ~ Week 47

I wanna be your slave I wanna be your master...zní úplně všude – skupina MÅNESKIN psáno s kroužkem nad "a" frčí. ..I wanna paint your face like you’re my Mona Lisa... Charismatický italský chlapec Damiano je frontmanem viditelným i slyšitelným, musí odsouhlasit každá/každý. Poslouchat ..I wanna make you hungry Then I wanna feed ya... chtějí úplně všichni... to je věčné jako diamanty! v mém playlistu místo má

A listopadky na stůl! Chryzantémy mám moc ráda, jsou krásné, vždy se s nimi těším a dlouho vydrží.

Jako dlouholeté přátelství se spolužačkou Lucou. Hallelujah. Jak je to možné nevím, ale jakmile se my dvě potkáme, něco se zapne a začne čóromóro. Chichotání, štěbetání, vopičky, grimasy, řeči, drby, záchvaty smíchu, slzy, komplet se vším.. počůraný smíchy jsme taky. Máme to tak od střední.


Luca přijela na návštěvu s lahví vína...


Před kamerou za kamerou...

...ať si sedne...máš si sednout...já sedím...vona sedí....vona sedí???

...právě tak s Lucou pro zahřátí začínáme – rozpravou hereček Jiráskové, Bohdalové a Janžurové ze situační komedie Zdeňka Podskalského Světáci. (Jiráskové se zdá, že Janžurová je moc vysoko)

Tetovačky aneb žádné rvačky

Luca přijela, abych fotila její potetovanou ruku v kožených špercích Rajdičky. Drobné tetování jsem si kvůli své spolužačce a modelce v jedné osobě taky aplikovala, abychom to měly stejné. Z dceřiných zásob (nebyla zrovna doma) jsem sebrala maličkaté nalepovací obrázky různých tvarů.. Křížky na prstech jako Ozzy Osbourne jsme bez váhání oslavily vínem, ale nad nápisem I refuse to sink jsme chvíli špekulovaly... kotva přátelství to naštěstí jistila!

Houslista a žirafa

To máte tak, když ve čtrnácti v učebně v Resslovce provedete nejšílenější úšklebek, který svedete, abyste rozesmály spolužačku vedle. Povedlo se, tak navždy bude pro mne Luca houslistou a já pro ni žirafou.

Mládí umí každej...

Na focení šatů s batikou shibori jsem čekala modelku se zrzavými dlouhými vlasy, nádherný obličej, oči, rty, pleť ..všechno, a protože žijeme v divokém covidovém období, nevyšlo to. Modelem jsem si opět stála sama. Ne, že by mi to vadilo. Manžel akorát poznamenal, že se doba posunula... Zvyklí vidět dvacítky oblečené/neoblečené, dnes vídáme na komkoli cokoli. Když se chce, všechno jde. Na instagramu jsem nedávno shlédla příspěvek, ve kterém starší dáma (nebyla to zrovna Vivien Westwoodová) předváděla spodní prádlo. Její kůže byla bez retuší a prostě vypadala nad sedmdesát, inu žádný věk, cítíme se uvnitř stejně pořád stejně, no ne?

DILEMA

Tady nebudeme!

Lush na protest odchází ze sociálních sítí a ukazuje nový trend. Zrušíme to, oznámili šéfové britské kosmetické značky Lush. Nemyslí tím svoji značku, ale její profily na hlavních sociálních sítích. Lush nebude na Facebooku, Instagramu, TikToku a Snapchatu. Společnost, která ze sítí odchází ve chvíli, kdy vrcholí předvánoční prodeje i reklamní aktivita, tak chce upozornit na škodlivý vliv sítí na duševní zdraví lidí. Plán se týká všech 48 zemích světa včetně Česka, kde Lush působí. Plánuje zůstat social offline celý rok.


Značka je kromě své ekologické kosmetiky známá i propagací udržitelnosti a různých sociálních kauz, je oblíbená hlavně mezi generací Z a mileniály, kteří jsou na sítích velmi aktivní. Jenže Lushi se nelíbí, jak sítě fungují. „Vkládáme veškeré své úsilí do vytváření produktů, které lidem pomáhají vypnout, relaxovat a dbát o životní pohodu. Sociální sítě jsou s tím v přímém rozporu. Jejich algoritmy nutí lidi scrollovat a sledovat další a další příspěvky a vypnout a relaxovat jim naopak brání,“ říká k rozhodnutí Jack Constantine, který má v Lushi na starost digitalizaci a vymýšlení nových výrobků. Dále pak zástupci Lush UK uvedli: "Jsme unavení z boje s algoritmy a nechceme platit za to, že se objevíme ve vašem news feedu.“


Lush pro tento postoj obdivuji, líbí se mi jejich odvaha a jsem fanouškem. Z jejich produktů vybírám i bez sociálních sítí dál. Budou následovat jistě další. Já na sociálních sítích jsem, scrolluji, sleduji sledovanost a platím za to, abych se objevovala v news feedu cílové skupiny, na kterou mé produkty cílí. Je to tak a je to únavné, degradující.


Ovšem, kromě krásných top módních domů, které na insta sleduji ráda, se bavím třeba i takovým historickým okénkem. Zde jsem se tento týden například dozvěděla, že se před 202 lety narodila anglická spisovatelka Marry Anne Evans, kterou známe pod pseudonymem George Eliot.

Protože, když si lidi myslí, že jste chlap, berou vás víc vážně.

Její první román obdivoval i Charles Dickens. Tušil, že autorem tohoto románu je žena.


Měla bych si dát pseudonym, mužské jméno, přemýšlím..?

Líbí se mi klidně hned jméno Jan Lucemburský – opět z historického okénka kde se dále dočítám, že před 677 lety položil základní kámen katedrály svatého Víta.


Na místě katedrály stál už někdy v roce 930 kostel, který nechal postavit kníže Václav a jednalo se o větší rotundu. Zasvěcen byl italskému světci Vítu, jehož zbytky byly v kostele uloženy – Vítova paže, jistě nepotetovaná. Rotundu pak Spytihněv II. nechal zbořit a na jejím místě byla vybudována bazilika sv. Víta, Vojtěcha a Panny Marie. A v roce 1344 byla Praha povýšena na arcibiskupství. Skrz to musela být bazilika přestavěna na katedrálu, jakožto sídlo pražského arcibiskupa. A je to tu. Základní kámen položil otec Jana-Václava (Karel IV.) a Jana-Jindřicha.

Ve stavovítské katedrále bude zrovna po první adventní neděli v pondělí 29.11. od 18 hodin sloužit pražský arcibiskup rekviem za Karla IV.


Tak pěkný advent!

---------------------

Ještě na závěr ze školních lavic jeden briliantní vtip, jak říká dcera:

Přijde králík ke stánku se zmrzlinou a ptá se: Máte mrkvovou zmrzlinu? Nemáme, zní odpověď. Králík přijde druhý den a ptá se: Máte mrkvovou zmrzlinu? Nemáme. Králík přijde za týden a ptá se: Máte mrkvovou zmrzlinu? Nemáme. Králík přijde za měsíc a ptá se: Máte mrkvovou zmrzlinu? MÁME! Fuuuj, kdo by to jedl!


Děkujeme za odeslání!

bottom of page