top of page

Píšu, píšeš, píšeme ~ Diář 2021 ~ 3. týden

Hned v pondělí k nám přistálo téma Sisyfovská práce. Vysvětluju dítěti, co to je a znázorňujeme si geometricky do deníku. Čerpám z knihy Milana Slezáka: Achillova pata a jiné patálie, což je dobrodružný výklad živých slov, rčení, úsloví a často používaných frází od A do Ž. Takže v obsahu na eS (písmeno je jako had a u nás frčí vše slytherin–zmijozelí) byl vybrán Sisyfos a jeho práce – tlačit balvan do kopce, těsně před vrcholem se zkutálí zpět dolů a práce začíná nanovo, pořád dokola. Otřesná představa. Marnost. To nechceš.

Přinutilo mne to zamyslet se nad sebou a ptát se PROČ dělám, co dělám a jestli to má vůbec smysl? Dumala jsem nad tím celé úterý, byl to chmurný den. Zažila jsem pochyby, váhání, neviděla světlo na konci tunelu. Víra – 19.1.2021 – na rozhraní Vinohrad/Strašnic nebyla. Doma tomu říkáme stav NULA. Vypnuto. Bylo to ČERNÉ ÚTERÝ.


  • Úterý je obvyklým volebním dnem ve Spojených státech. Bylo totiž nejdříve možným dnem v týdnu pro volby v USA v dobách 19. století. Občané museli často cestovat do měst k volbám celý den a vzhledem k slavení neděle, většina z nich nemohla v tento den cestovat.

  • Ve Spojených státech Černé úterý odkazuje na 29. říjen 1929, součást velkého krachu na burze a začátek velké hospodářské krize.

  • V úterý 11. září 2001 se staly letecké atentáty v USA. Pamatuju si, že jsme otřesnou katastrofu sledovali s kolegy v redakci Mladé Fronty.


Narodila jsem se v Den Měsíce, v pondělí, za úplňku. A úterky se mi líbí, rozhodně patří mezi mé oblíbené dny!

V článku na Wikiwandu píšou, že v obchodu, zvláště pak v administrativě, studie prokázaly, že je ÚTERÝ nejproduktivnějším dnem týdne. Vida!

 

Inaugurační středeční den třetího lednového týdne se v USA nesl v duchu demokraticky smýšlejících lidí: páru Obamových, nového prezidenta JoeBiden a viceprezidentky KamalaHarris – ta měla překrásný fialový kostým od christopherjohnrogers. Lady Gaga si na inauguraci oblékla ohromnou karmínovou sukni s ještě větší zlatou brož od schiaparelli ... nádhera! God Bless America.

 

A jak to tak v pohádkách bývá... těm malým tvorům funguje vše, včetně intuice, ani neví jak ...ušila mi dcera medvídka Fru-Frua hnědého, aby nebyl medvídek Chumlišta bílý, tak sám.


Intuitivní pedagog a propagátor intuitivních her Peter Živý v jednom příspěvku říká, že si pro radu chodí ke své malé dceři. Doplněno citátem od Friedricha Schillera:

"Člověk je dokonale lidský, jen když si hraje."

Hrajeme si, zde prosím příspěvěk z našeho domácího vzdělávání:

 

Film týdne: uwantme2killhim?

Tento starší britský dramatický snímek z roku 2013 je podle skutečného příběhu a pojednává o kyberšikaně dospívajících školáků. Film měl premiéru na mezinárodním filmovém festivalu v Edinburghu (EIFF), kde oba hlavní herci vyhráli cenu za nejlepší britský filmový výkon. Kyberšikana je fakt těžký kalibr.


 

A ještě něco k dětem... Believer by ONE VOICE Children’s Choir

 

Milé dámy, pánové, spolužačky, kolegové a přátelé. Deníkové zápisky jsem se v této době rozhodla sdílet proto, abych se vám nejen přiblížila, ale taky dokopala něco dělat. Pišme si :-)


Také budu pravidelně kolážovat měsíční dění... níže přidávám koláž měsíce ledna.

 

Děkujeme za odeslání!

bottom of page