top of page

PÍšu, PÍšeš, PÍšeme ~ π π π ~ Week 21

Jednadvacet voko bere. Zasejc karty mi evokuje číslo dvacetjedna... Ma-ri-jááá-šky, hláskuje v pohádce Uriáš Petronelovi u nebeské brány. Chi-chi-chi! Mám blízko k čertovým obrázkům, ale do nebe zpívám. Udály se i dvě krásné akce.

Každá fakulta má své žezlo

První událostí byla významná promoce našeho doktora Honzíka, doktora přírodních věd. Jako malá jsem říkávala slovní přesmyčky, co děti často používají. Jako třeba ZÁKAZ HVĚZDU nebo DOKTOR VĚT. Rerum naturalium doctor – RNDr.

Která žezla mají sovu, které delfína?

Líc hlavice žezla Přírodovědecké fakulty představuje sedící postavu Přírody, opírající se o glóbus. U nohou má čtyři knihy a křivuli, za sebou dalekohled. V pozadí je panorama Hradčan, kolem - při obvodu dvanáctiúhelníkové hlavice - šest znamení zvěrokruhu rytých z křišťálu. Terče pro znamení pokračují na rubu hlavice, jsou kryty lazurity... líbí se mi i žezlo Husitské teologické fakulty, Matematicko-fyzikální a děkanské žezlo Farmaceutické fakulty. více zde

Univerzitní insignie nejsou jen archaickým pozůstatkem středověkých obřadů. ale živou součástí akademického života. Ilustruje to krásně příběh realizace žezla Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Fakulta žezlo získala v roce 2017, 27 let po svém založení, díky iniciativě studentů, pedagogů i absolventů a jeho výroba byla financována sbírkou prostřednictvím internetové crowdfundingové kampaně.


Jako osmiletej mi Honza poslal z tábora zdravici – pohled s pejskem.. mám ho schovaný. Ráda zde připomenu jeho magisterský titul před pěti lety.

Houby s octem

Na KEBRu (Katedře experimentální biologie rostlin) zkoumá pan doktor houby, prosímpěkně. Na obrázku níže je taková jedna z krupicové kaše.. lžící objela do tvaru kdysi moje dcerka. Jinak taky má Honza nejdelší dredy v České republice (oficiálně) a moje malá holčička si s nimi odjakživa hrála, mezitím co spolu řešili přírodní a jiná témata, četli i mlčeli.. jsou kamarádi.

Nejkrásnější gotický arkýř světa

Je podle mě tento, z původního Rotlevova domu /kolem r. 1370/. Syn Karla IV. Václav IV. prý přemýšlel, jak zajistit univerzitě důstojnější sídlo a zaměřil se na palác královského mincmistra a bohatého obchodníka s drahými kovy Johlina Rotleva, stojící na rušném Novém tržišti, dnes Ovocném trhu. Pětiboký arkýř domácí kaple je dílem vrcholného parléřovského období. Do deníku jsem si arkýř kdysi kreslila, je prostě magický!

Na slavnostní oběd po promoci jsme šli pěkně ve dvojicích do indické restaurace na Karláku. Když převádím děti (první až šestá třída), nikdy to tak spořádaně nevypadá, bez přehánění. A Indie – vynikající – Indian Ideal doporučuji!

Modelky z biologické říše

Vyšňořily jsme se stylově, přírodovědecky, o tom žádná...

... ale světovou cenu Olympus Image of the Year 2021 Award získal doktorand z Katedry experimentální biologie rostlin Jan Martinek za snímek této modelky: Arabidopsis thalianaHuseníček rolní se v molekulární genetice rostlin používá jako modelový organismus, laboratorní modelka. Nádherná!

Zpívání do nebe

Přibyla na farní zahrádce nová terasa a tak jsme měli zkoušku tentokrát na ni, hezky venku jsme zpívali přímo do nebe. Přilehlá kavárna Čekárna se o prostor zahrádky půlí a tak byli přítomni i diváci. Veřejná zkouška. Stále nemáme jméno, název našeho souboru, ale koncertů v červnu máme dost! Jsem zde šťastná.

Narozeniny

Nedávno jsem vyplňovala jakýsi dotazník a při zaškrtávání věkové kolonky jsem si všimla, že skáču na předposlední místo.. byl to jistě špatně sestavený dotazník, jinak tomu fakt nerozumím. Protože miluji dorty, které ale v běžném zdravém jídelníčku nemám, jednou za rok dostanu svůj oblíbený, zalezu si s ním a nesmím být rušena. Ořechový krémový; zažívám regulérní blaho. Jako milovnice vůní jsem dostala mnoho kytek živých i digitálních a něco z parfémů nové francouzské značky MAVUE. Rozkošné flakonky.

Na sociálních sítích jsem zveřejnila kresbu – portrét od dcery: Pro maminku k narozeninám. Komentář ke kresbě zní: Jsem krásná, žejo? ..a ty pihy.. Jestli mne takhle vidí, úplně všechno na světě je v pořádku.

Oslava, lidi, cesty, hospody, vernisáž, pivo, šampus, chlebíčky.. děkuju všem gratulantům, moc milý seznam, with love!

Co jsem si dala k narozeninám? Uklidila šatnu.. respektive vyměnila zimní oblečení za letní. Aspoň se našly žluté narozeninové šaty. Uff, byla to ale fuška, všechno to taky vyžehlit.. nechtělo se mi do toho vůbec. Lenóra mne provází, nemůžu se zberchat. Ozvala se mi malá vědma z Walesu, Olinka. Odevzdala zrovna disertační práci v oboru aplikované psychologie na Wales university. Téma: Péče o pečovatele. Už jako malá byla jiná... chtěla být například řeznicí, vzpomínám. Když jí byly čtyři, seděla mi na klíně u nich v barrandovském bytě a cucala dlouhé visací náušnice, doslova mne žrala. Miláček s velkýma očima i pusou. Vídaly jsme se, než odjela do světa. Zaujala mne její reakce teď zkraje týdne:

Vždy jsi byla symbol síly, rozumu, odhodlání, krásy a vědomí..zkus se vrátit ke kořenům sama sebe, k přáním a snům z minulosti, někdy to přivede na novou/starou cestu KUDY DÁL.

Nevzpomínám si už Oluško, ale děkuju Ti!

Děkujeme za odeslání!

bottom of page