top of page

Listopad ’23 π π π ~ PÍšu, PÍšeš, PÍšeme

Učení mučení, láska páska, kráska, šmrdliky, balabala bum.

Takto začíná listopadový měsíc. Ještě není zima, ale jsou mlhy a tma. Nazrál čas zalézt pod deku s knihami. Vracím se do studijních let, přátelé ... sušenky & polívky z pytlíku do hrníčku. Učím se pedagogiku obecnou i tu speciální, didaktiku a psychologii. Socializaci, třídní klima, sociální role. Baví mě propojování teorie a praxe. Ve škole - na své pracovní stáži - zas zapisuji do třídnice, výkazy, hodnocení, témata, kmitám tělák, supl i studentům isic karty. Fičák.


U Rudolfina, aneb zas mezi svými... budovami

UMPRUM, filda a konzervatoř. To je můj středobod vesmíru. Sedávám u Múz léta a nebude tomu jinak. Znáte to, když přijedete "zdaleka", tak se potřebujete vrátit na své oblíbené místo. Tím je pro mne přesně plácek u sochy Antonína Dvořáka.

Na ples FEL ČVUT jsem letos moooc chtěla zajít, hmm, nevyšlo to. Příští rok, doufám... a že nebude chybět psisko robotické - SPOT - kterého miluju od první chvíle, kdy jsem ho spatřila, předloni na Advíku. Chtěla bych ho domů, haf.


...by asi kočinka koukala...


Kolem vysoké elektrotechnické na Karláku jsme s holkama chodily čtyři roky, my tedy do Resslovky na obchodku. Dneska se spolužačkami vyzitýrujeme hotely, náměstí, památky, kavárny i bary různých českých měst. Letos to byly Domažlice. Už jen naskákat všechny s příslušnými nápoji a svačinami z různých zastávek do vlaku je UM!

Povedlo se, cesta dlouhá.. jízdenky prosíím! Bojovka trochu trvala, protože jsme si nějak automaticky sedly do první třídy a průvodčí nás vyvedl z omylu, že naše lístky do první třídy nejsou. Dovolil nám v kupéčku zůstat, ale jen prý pokud se nikdo nebude o své místo zde hlásit. Nikdo se nepřihlásil a tak se rozjely nejaktuálnější dobrodružné příběhy...... jak jedna za rozbřesku plula s rodinkou oceánem na obřích nafukovacích kolech do nedaleké portugalské jeskyně, aby se v ní za svítání !! mohly dcerky vyfotit (na vlastní přání). Střídá druhá historkou, jak týden žila a plavila se na lodi po francouzských tocích, přičemž se i koupala v miniaturní lodní koupelně a vedlejší kajuta byla oddělena pouze tenkou stěnou, takže prakticky ležela mezi dvěma muži. Další se náhodně potkala v Thajsku se svým synem. No .. viděly polární záři i lední medvědy .. dobrodružky jedny! Já teda akorát valím oči na vrch hlavy, žvýkám housku se salámem, drobky padaj’ do klína, brambůrky taky, zapíjím ginem s tonikem v plechu, to celé ve vlaku.

Maru doufám, že tohle budeš číst už pěkně v teple a v suchu doma a ne někde po chillských Andách, šmankote!

Hotel Zlatá včela nabízí super měkkou luxusní postel a skvělou koupelnu. V rámci hotelu proběhla také aroma masáž - pan masér dělal roky na cizinecké policii v Praze, bývali jsme sousedé. Jak vtipné, dojedete do Domažlic do hotelu na masáž, popovídat si s masérem o jeho práci v Praze, hned vedle vašeho baráku.

K hotelu přilehlé Caffé Enzzo bylo neskutečně pohostinné do pozdních nočních hodin. S vynikajícími koktejly, kafíčky, dortíčky šla kilečka nahoru pěkně a tak starší dorostenky vyrazily i na nedalekou diskotéku, kde se vypotily na písničky Sabriny Boys, boys, boys a jiné. Další díl Dorostenky na tripu chystají z Krumlova, tak se těšme.💄


Krása až za hrob

Veletrh For Beauty se nesl v duchu potkávání se studenty MOUSŠ, sesbírat různé vzorečky, kochat se krásou a získat zajímavé tipy. Na make-up jsem si zašla do Make-up Institute Prague stánku a získala velké sympatie k finish-look Paese wonder liquid highlighter.

Druhý tip - křídla andělská honosná - vyrábí Pavlína Markéta Pospíšilová z Andělfoto. Ta objednávám na mikulášské pochůzky.

Ještě jste neviděli Barbie? Film mně bavil, ale konec natolik překvapil, že vůbec nevím, co si myslet. Napište mi, kdo něco zjistí, fakt nechápu. 👠


Jestli potřebujete nutně psát do Diáře pro rok 2024, u mne lze objednat, koukněte jaké kousky jsou k mání...ve vzorníku také žlutý, zrzavý, šedý, smetanový nebo černý odstín kůže.

Co je autorita a kde sídlí?

Připravuji závěrečnou práci pro vykonávání pozice asistenta pedagoga - o Autoritě (očima studentů Metropolitní odborné umělecké střední školy). Tak nějak mi slovo autorita ze seznamu otázek padlo do oka. Vypracovala jsem pro studenty dotazník, analyzuji výsledky a vedle úsměvů i bloumám, jak to s tou autoritou vlastně je.

Zkuste si/mi taky doplnit větu: "Mít autoritu znamená..."


odpovědi některých studentů:

...znamená mít pravomoc nad ostatními."

...znamená mít vliv."

...znamená být dobrým člověkem."

...znamená být jedinečný."

...znamená velkou odpovědnost."

...znamená mít osobnost."

...znamená být fajn a lidská."


Dva zásadní příběhy západní kultury - Luciferův pád do pekel a vyhnání Adama a Evy z ráje - mají společné ponaučení: když člověk autoritu neuposlechne, důsledek bývá fatální. Příběhy jsou to prastaré, v naší kotlině přežité. 😇

1. Co byste doporučili člověku k tomu, aby autoritu získal nebo si ji udržel?

2. Myslíte si, že může mít autoritu učitel s kamarádským přístupem?

Pište!


Hezký čas do adventního kalendáře ! 🍩☕️


Děkujeme za odeslání!

bottom of page