top of page

Listopad 2022 π π π ~ PÍšu, PÍšeš, PÍšeme

Mám ráda listopadky.. chryzantémy vydrží předlouho, když je zastřiháváte a měníte vodu.

Síla pomluvy je otřesná a nezaslouží si ani kousek místa. S mužem jsme letos spolu patnáct let a nyní jsme společně i v klatbě. Můžeme jen svorně odsouhlasit, že část našich blízkých lidí zmagořilo.

Čas ukáže, pravda vyjde najevo, přírodní zákon jsme my sami.

Pěkně stav vystihuje psaní ? Anthonyho Hopkinse ? ... Stáhla jsem text kdysi z FCB a vyšel spolu s podobiznou anglického herce, již tedy nedohledám přesný zdroj, pardon, dávám zde volný překlad:


Na této planetě jsou miliardy lidí, spoustu z nich na tvé úrovni.

Možná, když se přestaneš leckterým ukazovat, nebudou vás hledat.

Možná, když se přestaneš snažit, vztahy skončí.

Možná, když přestaneš psát, tvůj telefon zůstane tmavý celé týdny.

To neznamená, že jsi zničil vztah. Znamená to, že jediné, co ho drželo, byla energie, kterou jsi dal jen ty, abys ho udržel. To není láska, ale připoutanost. Je to jako dát šanci těm, kteří si ji nezaslouží. Lidé a věci, kterým věnuješ čas a enegii, definují tvou existenci.


Nech jít lidi, kteří nejsou připraveni tě milovat. Přestaň vést těžké rozhovory s lidmi, kteří se nechtějí změnit. Přestaň se ukazovat lidem, kteří nemají zájem o tvou přítomnost. Instinktem sice je udělat vše pro to, abys získal uznání lidí kolem, ale je to impuls, který ti ukradne čas, energii, duševní i fyzické zdraví. Když začneš bojovat o život s radostí, zájmem a nasazením, ne každý bude připraven tě následovat. To neznamená, že musíš změnit to, kým jsi, znamená to, že musíš nechat jít lidi, kteří nejsou připraveni být s tebou. Pokud jsi vyloučen, urážen, zapomenut nebo ignorován těmi, kterým věnuješ čas, neděláš si laskavost tím, že jim nadále nabízíš energii a život. Pravda je, že nejsi pro každého a ne každý je pro tebe. Nejcennější věci, které v životě máš, je čas a energie, protože obě jsou omezené. A přesně ty si chraň nejvíc.


Ať se takto vyjádřil Anthony či někdo jiný, letošní rok bych s klidem nazvala sérií konců, milý pane Hopkinsi.

Nejen z konců se rok skládá

Dětská redakce iTEĎ reportážně prochází v čase zajímavá místa a akce.. na Swap Prague jsme dostali nalejvárnu skrze hexagon.. tak například, věděli jste, kolik vody se spotřebuje na výrobu jednoho bavlněného trička? Bráno na vany, když 1 vana = 100 litrů, tipněte si! Na konci se dozvíte výsledek, ale oči vsloup je málo, spíš si oblečení nechte opravit, anebo doneste na příští Swap, klidně v místě vašeho bydliště, dějou se všude.

Místodržitelský lovecký zámeček ve Stromovce jsme navštívili za mlhy husté tak, že by se dala krájet, před večerem halloweenským. V archivu novin a časopisů děcka počítala ručně vázané ohromné svazky Lidových novin, Adam s Vášou u toho nachodili mnoho metrů tam i zpátky. Povinné výtisky musí dodávat každé periodikum. Jako laňka po žebříku do výšin archívu ale pro jistotu lezla naše průvodkyně Mgr. Kateřina Spurná 🌺 sama. Magické místo i bez mlhy.

Chystáme se na exkurzi do redakce Respektu díky Radce Fuksové 🌹 S dětmi jsme kreslili kolegy novináře, včetně šéfredaktora Respektu Erika Taberyho. Posuďte sami, jak se povedl!


MusiClubík

Spoustu krásných barevných nástrojů si budou děti zkoušet na kroužku MusiClubík. V Hostivici se zřizuje nové komunitní centrum Bažantnice a my jsme u toho. S mužem tvoříme pár Music-Art /hraní, zpívání, pohyb, artkoláže/. Zatím vše v přípravách. Těšáky!

Mazel v růžové

Diář 2023 Pink oblek má jen jeden kousek, na víc nezbylo. Je sladký, rozkošný, prostorný, připravený posloužit. Mám radost. Jako každý rok vychází deník čistý, bez rad, žádné návody jak lépe žít.. nic podobného, jen prázdný papír, který čeká, až ho popíšete, protože Pero je zbraň nejsilnější.

6x miluju

  • Miluju swapovské heslo Míň mít = víc být.

  • Miluju knihu Franka McCourta Andělin popel, protože bídnější, než irské dětství, je irské katolické dětství. Vždy v nouzi největší jsem z knihy četla a plna vděku ráno vstávala udělat čaj a opečený chleba.

  • Miluju horor, při kterém chci vypnout televizi a zakrývám si oči, jako při The Black Phone.

  • Miluju výrok dcery: Mami, dostala ses do magickýho věku, sice nepřečteš písmenka na lécích, ale debila poznáš už zdálky.

  • Miluju koktejl Rozálie v kině Přítomnost, kde se pořádají co čtrnáct dní pondělní hudební Jam sessions.

  • Miluju naší kočku, která se fakt nebojí.

Řešení: Na jedno bavlněné tričko se spotřebuje 25 van vody! Masakr, co?

Žijeme ve světě, kde je pohřeb důležitější než zemřelý, svatba je důležitější než láska, vzhled je důležitější než mysl. Žijeme v obalové kultuře, která pohrdá obsahem.

Děkujeme za odeslání!

bottom of page